Oblicz rozpuszczalność \(\displaystyle{ Sr\left( OH\right) _{2}}\) w wodzie, jeżeli \(\displaystyle{ pH}\) nasyconego roztworu tego wodorotlenku w temperaturze \(\displaystyle{ 25^{o}C}\) wynosi \(\displaystyle{ 13,5}\), a \(\displaystyle{ \alpha =1}\).
\(\displaystyle{ pH=13,5}\), więc \(\displaystyle{ pOH=0,5}\). Przy \(\displaystyle{ \alpha =1}\) \(\displaystyle{ \left[ OH^{-} \right]=\left[ Sr\left( OH _{2} \right) \right]= 10^{-0,5} \approx 0,3162}\), ale to nie jest poprawny wynik. Ma wyjść \(\displaystyle{ 0,158 M}\). Czy może mi ktoś powiedzieć, gdzie tutaj jest błąd?
Rozpuszczalność a pH.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Rozpuszczalność a pH.
Jak uwzględnisz, że jest to zasada dwuprotonowa i z jednego jej mola powstaje dwa mole jonów wodorotlenowych (a nie jeden jak to jest w Twoim rozwiązaniu) to będziesz w domu.