kwas salicylowy i nadmiar sodu

Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

kwas salicylowy i nadmiar sodu

Post autor: Fritillaria »

Co z tego powstanie? I jak zapisać równanie reakcji. Z wyjaśnieniem co gdzie, i dlaczego się przyłącza, bo chciałabym zrozumieć
Na poziomie liceum, profilu podstawowego.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

kwas salicylowy i nadmiar sodu

Post autor: ares41 »

Z uwagi na nadmiar sodu obie grupy obecne w tym kwasie wezmą udział w reakcji.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

kwas salicylowy i nadmiar sodu

Post autor: pesel »

Nie przyłącza a podstawia wodory w obydwu grupach -OH (-OH z hydroksylowej i -OH z karboksylowej) sodem.

\(\displaystyle{ C_{6}H_{4}(OH)COOH+2Na \to C_{6}H_{4}(ONa)COONa+H_{2}}\)

Tutaj masz:

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=
& ... 2k&cad=rja
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

kwas salicylowy i nadmiar sodu

Post autor: Fritillaria »

Dziękuję!
ODPOWIEDZ