operator pędu
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
operator pędu
Operator pędu (i-tej składowej):
\(\displaystyle{ \hat {p_{i}}=-i \hbar \frac{ \partial}{\partial x_{i}}}\)
Operator kwadratu pędu:
\(\displaystyle{ \hat {p_{i}^{2}}=\hat {p_{i}} \hat {p_{i}}=(-i \hbar \frac{ \partial}{\partial x_{i}})(-i \hbar \frac{ \partial}{\partial x_{i}})=i^{2}\hbar^{2} \frac{\partial}{\partial x_{i}} \frac{\partial}{\partial x_{i}}= - \hbar^{2} \frac{\partial^{2}}{\partial x_{i}^{2}}}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ i^{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ \hat {p_{i}}=-i \hbar \frac{ \partial}{\partial x_{i}}}\)
Operator kwadratu pędu:
\(\displaystyle{ \hat {p_{i}^{2}}=\hat {p_{i}} \hat {p_{i}}=(-i \hbar \frac{ \partial}{\partial x_{i}})(-i \hbar \frac{ \partial}{\partial x_{i}})=i^{2}\hbar^{2} \frac{\partial}{\partial x_{i}} \frac{\partial}{\partial x_{i}}= - \hbar^{2} \frac{\partial^{2}}{\partial x_{i}^{2}}}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ i^{2}=-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
operator pędu
a jak będziemy mieli po trzech zmiennych tzn.: \(\displaystyle{ \hat M^{2} =\hat M \cdot \hat M= M^{2}_{x}+ M^{2}_{y}+ M^{2}_{z}}\) to jak to wyliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
operator pędu
\(\displaystyle{ - \hbar^{2} \left ( \frac{\partial^{2}}{\partial x^{2}} + \frac{\partial^{2}}{\partial y^{2}}+ \frac{\partial^{2}}{\partial z^{2}}\right )}\)
Po prostu wszystkie pochodne mieszane typu:
\(\displaystyle{ \left ( \frac{\partial}{\partial x}\frac{\partial}{\partial y} \right )...}\)
będą równe zero bo i-ta składowa zależy tylko od zmiennej i a nie zależy od j. Tak jakbyś różniczkowała po y coś co zależy tylko od x.
Po prostu wszystkie pochodne mieszane typu:
\(\displaystyle{ \left ( \frac{\partial}{\partial x}\frac{\partial}{\partial y} \right )...}\)
będą równe zero bo i-ta składowa zależy tylko od zmiennej i a nie zależy od j. Tak jakbyś różniczkowała po y coś co zależy tylko od x.