Mam problem z tym zadaniem pomoże ktoś ?
Oblicz stężenie molowe jonów octanowych w roztworze, który zawiera 0.53 moli kwasu octowego i 0.06 moli kwasu solnego. Objętość roztworu 1,5 dm3. KCH3COOH= 1,8x10-5.
Stężenie z Kc reakcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenie z Kc reakcji
Dodatek mocnego kwasu solnego cofnie dysocjację kwasy octowego ale oczywiście stała równowagi zostanie zachowana.
\(\displaystyle{ HCl \to H^{+}+Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \iff CH_{3}COO^{-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[CH_{3}COO^{-}][H^{+}]}{[CH_{3}COOH]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=[H^{+}]_{HCl}+[H^{+}]_{oct}=[H^{+}]_{HCl}+[CH_{3}COO^{-}]}\)
\(\displaystyle{ [CH_{3}COOH] = C_{CH_{3}COOH}-[CH_{3}COO^{-}]}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[CH_{3}COO^{-}] \cdot ([H^{+}]_{HCl}+[CH_{3}COO^{-}])}{C_{CH_{3}COOH}-[CH_{3}COO^{-}]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{HCl}= \frac{n_{HCl}}{V}= \frac{0.06}{1.5}=0.04 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{CH_{3}COOH}= \frac{n_{CH_{3}COOH}}{V}= \frac{0.53}{1.5} =0.3533 \ mol/dm^{3}}\)
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ [CH_{3}COO^{-}]=x}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{x \cdot (0.04+x)}{0.3533-x}=1.8 \cdot 10^{-5}}\)
Dostajesz równanie kwadratowe względem niewiadomej x. Dalej normalnie: delta, pierwiastki (z dwóch wybierasz ten fizyczny (dodatni)) i masz.
Obliczyłbym to ale zasypiam....
\(\displaystyle{ HCl \to H^{+}+Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \iff CH_{3}COO^{-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[CH_{3}COO^{-}][H^{+}]}{[CH_{3}COOH]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=[H^{+}]_{HCl}+[H^{+}]_{oct}=[H^{+}]_{HCl}+[CH_{3}COO^{-}]}\)
\(\displaystyle{ [CH_{3}COOH] = C_{CH_{3}COOH}-[CH_{3}COO^{-}]}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[CH_{3}COO^{-}] \cdot ([H^{+}]_{HCl}+[CH_{3}COO^{-}])}{C_{CH_{3}COOH}-[CH_{3}COO^{-}]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{HCl}= \frac{n_{HCl}}{V}= \frac{0.06}{1.5}=0.04 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{CH_{3}COOH}= \frac{n_{CH_{3}COOH}}{V}= \frac{0.53}{1.5} =0.3533 \ mol/dm^{3}}\)
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ [CH_{3}COO^{-}]=x}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{x \cdot (0.04+x)}{0.3533-x}=1.8 \cdot 10^{-5}}\)
Dostajesz równanie kwadratowe względem niewiadomej x. Dalej normalnie: delta, pierwiastki (z dwóch wybierasz ten fizyczny (dodatni)) i masz.
Obliczyłbym to ale zasypiam....