Cześć czy mógłby ktoś rozwiązać ?
Zmieszano 44 cm3 roztworu HCl i 60 cm3 roztworu mocnej zasady Y(OH)2. Stężenie mieszanych roztworów było jednakowe: 0,1 mol/dm3. Oblicz ile cm3 H2O należy dodać do tego roztworu, aby pH=12.
Roztwory zmieszane
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Roztwory zmieszane
\(\displaystyle{ 2HCl+Y(OH)_{2} \to YCl_{2}+2H_{2}O}\)
Reagują w stosunku molowym kwas:zasada 2:1.
\(\displaystyle{ n_{HCl}=44ml \cdot 0.1 \ mol/dm^{3}=4.4 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ n_{Y(OH)_{2}}=60ml \cdot 0.1 \ mol/dm^{3}=6.0 \ mmola}\)
Te 4.4 mmoli zasady przereaguje z 2.2 mmolami zasady a więc pozostanie 3.8 mmola zasady. Ponieważ zasada jest dwuprotonowa to mamy 7.6 mmola jonów wodorotlenowych.
Mamy mieć:
\(\displaystyle{ pH=12 \to pOH=2 \to [OH^{-}]=0.01 \ mol/dm^{3}=0.01 \ mmol/ml}\)
\(\displaystyle{ C= \frac{n}{V} \to V= \frac{n}{c}= \frac{7.6 \ mmola}{0.01 \ mmol/ml}=760 \ ml}\)
czyli taka będzie objętość końcowa r-ru. czyli trzeba dodać:
\(\displaystyle{ V_{wody}=760ml-44ml-60ml=656ml}\)
Reagują w stosunku molowym kwas:zasada 2:1.
\(\displaystyle{ n_{HCl}=44ml \cdot 0.1 \ mol/dm^{3}=4.4 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ n_{Y(OH)_{2}}=60ml \cdot 0.1 \ mol/dm^{3}=6.0 \ mmola}\)
Te 4.4 mmoli zasady przereaguje z 2.2 mmolami zasady a więc pozostanie 3.8 mmola zasady. Ponieważ zasada jest dwuprotonowa to mamy 7.6 mmola jonów wodorotlenowych.
Mamy mieć:
\(\displaystyle{ pH=12 \to pOH=2 \to [OH^{-}]=0.01 \ mol/dm^{3}=0.01 \ mmol/ml}\)
\(\displaystyle{ C= \frac{n}{V} \to V= \frac{n}{c}= \frac{7.6 \ mmola}{0.01 \ mmol/ml}=760 \ ml}\)
czyli taka będzie objętość końcowa r-ru. czyli trzeba dodać:
\(\displaystyle{ V_{wody}=760ml-44ml-60ml=656ml}\)