Węglowodór o wzorze C10H22 podlega całkowitemu spaleniu w stechiometrycznej ilości powietrza. Określ ułamek objętościowy tlenku węgla (IV) w spalinach. Wynik podaj jako liczbę bezwymiarową. Do obliczeń przyjmij, że powietrze składa się z 20,9% O2 i 79,1% N2.
Bardzo proszę nie mam pojęcia jak to zrobić.
Ułamek objetosciowy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ułamek objetosciowy
\(\displaystyle{ C_{10}H_{22}+15.5 \ 0_{2} \to 11 \ H_{2}O+10 \ CO_{2}}\)
Z 1 mola węglowodoru w spalinach mamy 11 moli wody i 10 moli tlenku węgla (IV). Przyjmujemy, że mol każdego gazu zajmuje taką samą objętość. Czyli z 1 jednostki objętościowej węglowodoru powstaje 11 jednostek objętościowych wody (pary wodnej) i 10 jednostek objętościowych tlenku węgla (IV). W spalinach będzie jeszcze azot z powietrza. Rozumiem, że skład powietrza, który podałeś(aś) to procenty objętościowe (jak masowe to daj znać).
\(\displaystyle{ 20.9 \ j. \ obj. \ O_{2}---79.1 \ j.\ obj. \ N_{2}}\)
\(\displaystyle{ 15.5 \ j.\ obj. \ O_{2}---X \ j.\ obj. \ N_{2}}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{15.5 \cdot 79.1}{20.9}=58.66 \ j. \ obj. \ N_{2}}\)
Czyli w spalinach mammy:
\(\displaystyle{ 11 \ j.\ obj. \ H_{2}O+10 \ j.\ obj. \ CO_{2}+58.66 \ j. \ obj. \ N_{2}=79.66 \ j. \ obj. \ gazow}\)
\(\displaystyle{ x_{CO_{2}}= \frac{10}{79.66} \approx 0.125}\)
Z 1 mola węglowodoru w spalinach mamy 11 moli wody i 10 moli tlenku węgla (IV). Przyjmujemy, że mol każdego gazu zajmuje taką samą objętość. Czyli z 1 jednostki objętościowej węglowodoru powstaje 11 jednostek objętościowych wody (pary wodnej) i 10 jednostek objętościowych tlenku węgla (IV). W spalinach będzie jeszcze azot z powietrza. Rozumiem, że skład powietrza, który podałeś(aś) to procenty objętościowe (jak masowe to daj znać).
\(\displaystyle{ 20.9 \ j. \ obj. \ O_{2}---79.1 \ j.\ obj. \ N_{2}}\)
\(\displaystyle{ 15.5 \ j.\ obj. \ O_{2}---X \ j.\ obj. \ N_{2}}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{15.5 \cdot 79.1}{20.9}=58.66 \ j. \ obj. \ N_{2}}\)
Czyli w spalinach mammy:
\(\displaystyle{ 11 \ j.\ obj. \ H_{2}O+10 \ j.\ obj. \ CO_{2}+58.66 \ j. \ obj. \ N_{2}=79.66 \ j. \ obj. \ gazow}\)
\(\displaystyle{ x_{CO_{2}}= \frac{10}{79.66} \approx 0.125}\)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, o 12:34 przez pesel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 3 mar 2013, o 19:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Ułamek objetosciowy
Dziękuję bardzo coś podobnego robiłam ale nie do końca wiedziałam o co im chodzi w spalinach
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 cze 2013, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olkusz
Ułamek objetosciowy
a co jeśli w pytaniu dodamy Węglowodór o wzorze C12H26 podlega całkowitemu spaleniu w 1.4 razy większej od stechiometrycznej ilości powietrza. reszta zadania taka sama.