Otrzymywanie roztworu z innego roztworu

MatWojak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 116 razy

Otrzymywanie roztworu z innego roztworu

Post autor: MatWojak »

Witam serdecznie. Mam problem z następującym zadaniem:

Kod: Zaznacz cały

W celu otrzymania 4 % roztworu z 8 % roztworu należy:
A. do 200 gramów roztworu 8-procentowego dodać 100 gramów wody;
B. do 100 gramów roztworu 8-procentowego dodać 200 gramów wody;
C. do 200 gramów roztworu 8-procentowego dodać 200 gramów wody;
D. z 200 gramów roztworu 8-procentowego odparować 100 g wody

Proszę o pomoc, nie wiem jak mam się za to zabrać.

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Otrzymywanie roztworu z innego roztworu

Post autor: ares41 »

Musimy rozwór rozcieńczyć przez dodanie rozpuszczalnika.
Wykorzystaj metodę krzyżową.
MatWojak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 116 razy

Otrzymywanie roztworu z innego roztworu

Post autor: MatWojak »

Nie rozumiem ...
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Otrzymywanie roztworu z innego roztworu

Post autor: pesel »

A.

\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%= \frac{200g \cdot 8 \%}{200g+100g} \cdot 100 \%= \frac{16g}{300g} \cdot 100 \%=5.33 \%}\)

B.

\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%= \frac{100g \cdot 8 \%}{100g+200g} \cdot 100 \%= \frac{8g}{300g} \cdot 100 \%=2.67 \%}\)

C.

\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%= \frac{200g \cdot 8 \%}{200g+200g} \cdot 100 \%= \frac{16g}{400g} \cdot 100 \%=4.00 \%}\)

D.

\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%= \frac{200g \cdot 8 \%}{200g-100g} \cdot 100 \%= \frac{16g}{100g} \cdot 100 \%=16.0 \%}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Otrzymywanie roztworu z innego roztworu

Post autor: ares41 »

pesel, nie potrzeba aż tyle liczyć. Stosując metodę krzyżową od razu dostajemy, że roztwory należy zmieszać w stosunku \(\displaystyle{ 1:1}\)
ODPOWIEDZ