Kc reakcji

hergini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 3 mar 2013, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Kc reakcji

Post autor: hergini »

Bardzo proszę o rozwiazanie bo już pomysłów mi brak.

Fosgen jest gazem, który rozkłada się wg równania: COCl2(g) ↔ CO(g) + Cl2(g).Stopień dysocjacji termicznej fosgenu wynosi 0.05 w temperaturze 300 K, pod ciśnieniem 1013,25 hPa. Oblicz wartość Kc dla tego procesu.
zieliksonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Kc reakcji

Post autor: zieliksonek »

\(\displaystyle{ \alpha =0,05}\)

\(\displaystyle{ T=300 K}\)

\(\displaystyle{ p_{c}=1013,25 hPa}\)


\(\displaystyle{ \left( 1\right)}\) \(\displaystyle{ p_{c}= p_{COCl_{2} }+ p_{CO}+ p_{Cl_{2} }}\)

Z równania stanu gazu doskonałego wyznaczasz ciśnienie:

\(\displaystyle{ p \cdot V=n \cdot R \cdot T}\)

\(\displaystyle{ p= \frac{nRT}{V}}\)

\(\displaystyle{ p_{COCl_{2} }=\left( 1- \alpha \right) \cdot \frac{nRT}{V}=0,95 \cdot \frac{nRT}{V}}\)

\(\displaystyle{ p_{CO}= p_{Cl_{2} }= \alpha \cdot \frac{nRT}{V}=0,05 \cdot \frac{nRT}{V}}\)

\(\displaystyle{ \left( 1\right)}\) \(\displaystyle{ p_{c}=0,95 \cdot \frac{nRT}{V}+2 \cdot 0,05 \cdot \frac{nRT}{V}}\)

\(\displaystyle{ p_{c}=0,95 \cdot \left[ COCl_{2} \right]_{p} \cdot RT+0,1 \cdot \left[ COCl_{2} \right]_{p} \cdot RT}\)

\(\displaystyle{ p_{c}=1,05 \cdot \left[ COCl_{2} \right]_{p} \cdot RT}\)

Stąd wyliczasz początkowe stężenie molowe fosgenu (ciśnienie w \(\displaystyle{ Pa}\), stężenie wychodzi w \(\displaystyle{ mol/ m^{3}}\)).

\(\displaystyle{ \left[ COCl_{2} \right]_{p}= \frac{ p_{c} }{1,05 \cdot RT}}\)

Teraz wyliczasz równowagowe stężenia molowe reagentów:

\(\displaystyle{ \left[ COCl_{2} \right]_{r}=\left( 1- \alpha \right) \cdot \left[ COCl_{2} \right]_{p}}\)

\(\displaystyle{ \left[ CO\right]_{r}=\left[ Cl_{2} \right]_{r} = \alpha \cdot \left[ COCl_{2} \right]_{p}}\)

Stała równowagi chemicznej, czyli tutaj stała dysocjacji wynosi:

\(\displaystyle{ K_{c}= K_{dys}= \frac{\left[ CO\right] \cdot \left[ Cl_{2} \right] }{\left[ COCl_{2} \right] }}\) (oczywiście podstawiasz wyliczone wcześniej stężenia równowagowe).

Wymiar stałej to \(\displaystyle{ mol/ m^{3}}\), a Ty masz ją podać zapewne w \(\displaystyle{ mol/ dm^{3}}\).
hergini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 3 mar 2013, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Kc reakcji

Post autor: hergini »

Dziekuje bardzo okazalo sie ze nie zamienilam jednostki na koncu.
ODPOWIEDZ