Witam mam problem z tym zadaniem: Jakie jest pH 0,1 M roztworu słabego kwasu organicznego, jeśli wartość stałej dysocjacji w temp. 292 K wynosi \(\displaystyle{ 1,0*10 ^{-4}}\)
Zadanie zacząłem rozwiązywać od wyliczenia stopnia dysocjacji:
\(\displaystyle{ Kc=ca ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 10 ^{-4} =0,1a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 10 ^{-3} =a ^{2}}\)
a=0,0316
Znając stopień dysocjacji obliczyłem pH
-log(0,031680,1)=2,5
pH=2,5 ?
Czy ktoś może sprawdzić czy zadanie jest wykonane dobrze? Jeśli nie prosiłbym o o wytłumaczenie co zrobiłem źle.
Obliczanie pH na podstawie stałej dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Obliczanie pH na podstawie stałej dysocjacji
Zakładam, że idzie o jednoprotonowy słaby kwas organiczny. Nie trzeba stopnia dysocjacji wyliczać.
\(\displaystyle{ HA \iff H^{+}+A^{-}}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[H^{+}][A^{-}]}{[HA]}=\frac{[H^{+}][H^{+}]}{[HA]}=\frac{[H^{+}]^{2}}{C_{HA}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K \cdot C_{HA}}=\sqrt{10^{-4} \cdot 0.1}=10^{-2.5}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=2.50}\)
\(\displaystyle{ HA \iff H^{+}+A^{-}}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[H^{+}][A^{-}]}{[HA]}=\frac{[H^{+}][H^{+}]}{[HA]}=\frac{[H^{+}]^{2}}{C_{HA}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K \cdot C_{HA}}=\sqrt{10^{-4} \cdot 0.1}=10^{-2.5}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=2.50}\)