masa molowa
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 13 paź 2011, o 20:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 71 razy
masa molowa
Masa molowa fluorowodoru w stanie pary wynosi \(\displaystyle{ 40 g/mol}\). Jaki wzór ma cząsteczka fluorowodoru w tym stanie?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
masa molowa
masa molowa wodoru to \(\displaystyle{ 1 \ \frac{g}{mol}}\)
masa molowa fluoru to \(\displaystyle{ 19 \ \frac{g}{mol}}\)
więc jeżeli cząsteczka ma masę \(\displaystyle{ 40 \ \frac{g}{mol}}\) to będzie ona zawierała dwa atomy wodoru i dwa atomy fluoru także wzór moim zdaniem będzie taki
\(\displaystyle{ H_2F_2}\)
masa molowa fluoru to \(\displaystyle{ 19 \ \frac{g}{mol}}\)
więc jeżeli cząsteczka ma masę \(\displaystyle{ 40 \ \frac{g}{mol}}\) to będzie ona zawierała dwa atomy wodoru i dwa atomy fluoru także wzór moim zdaniem będzie taki
\(\displaystyle{ H_2F_2}\)