Witam mam problem z zadaniem. Oto jesgo treść
Przeprowadzono reakcje estryfikacji mieszaniny zlozonej z 3g kwasu octowego i 23g etanolu. W stanie rownowagi uklad zawierał 0,03 mola estru. Oblicz stałą równowagi reakcji.
Równanie reakcji:
CH3COOH + C2H5OH ------> CH3-COO-C2H5 + H2O
Wiem ze ma wyjść K=0,096
pierwsze co robie to obliczam stezenie kwasu octowego i etanolu i wychodzi
kwas octowy= 0,05 mola
etanol=0,05 mola
stezenie estru mam juz podane to 0,03 mola
Podstawiam to do wzoru na stała rownowagi (wiedzac ze K ma wyjsc 0,096) stezenie wody wychodzi mi 0,008 mola i nie wiem jak to policzyc bez posługiwania sie gotowa odpowiedzia proszę o pomoc i z góry dziekuje !
Chemia ESTRY
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Chemia ESTRY
A ester to z czego powstał? Bo jak z kwasu i alkoholu to pewnie ich trochę ubyło w stosunku do tego co było na początku.
BTW to co liczysz to nie są stężenia a liczby moli. W stałej równowagi możesz to zamienić na mole tylko wtedy gdy objętości się poskracają w liczniku i mianowniku (wiesz stęż=liczba moli/obj).
Ok, zrobię to:
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH+C_{2}H_{5}OH \iff CH_{3}COOC_{2}H_{5}+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ K=\frac{[CH_{3}COOC_{2}H_{5}][H_{2}O]}{[CH_{3}COOH][C_{2}H_{5}OH]}}\)
\(\displaystyle{ K=\frac{ \frac{n_{CH_{3}COOC_{2}H_{5}}}{V} \frac{n_{H_{2}O}}{V} }{ \frac{n_{CH_{3}COOH}}{V} \frac{n_{C_{2}H_{5}OH}}{V} }= \frac{n_{CH_{3}COOC_{2}H_{5}} \cdot n_{H_{2}O}}{n_{CH_{3}COOH} \cdot n_{C_{2}H_{5}OH}}}\)
Estru powstało 0.03 mola a więc tyle samo powstało wody (patrz równanie reakcji). Alkoholu i kwasu pozostało o 0.03 mola mniej niż było na początku bo powstało 0.03 mola estru (patrz równanie reakcji). Czyli kwasy pozostało 0,02 mola a alkoholu 0.47 mola (tu coś nie tak u Ciebie bo 23g to 0,5 mola a nie 0,05). Wstawiamy dane do ostatniego równwnia:
\(\displaystyle{ K= \frac{0.03 \cdot 0.03}{0.02 \cdot 0.47} \approx 0.096}\)
BTW to co liczysz to nie są stężenia a liczby moli. W stałej równowagi możesz to zamienić na mole tylko wtedy gdy objętości się poskracają w liczniku i mianowniku (wiesz stęż=liczba moli/obj).
Ok, zrobię to:
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH+C_{2}H_{5}OH \iff CH_{3}COOC_{2}H_{5}+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ K=\frac{[CH_{3}COOC_{2}H_{5}][H_{2}O]}{[CH_{3}COOH][C_{2}H_{5}OH]}}\)
\(\displaystyle{ K=\frac{ \frac{n_{CH_{3}COOC_{2}H_{5}}}{V} \frac{n_{H_{2}O}}{V} }{ \frac{n_{CH_{3}COOH}}{V} \frac{n_{C_{2}H_{5}OH}}{V} }= \frac{n_{CH_{3}COOC_{2}H_{5}} \cdot n_{H_{2}O}}{n_{CH_{3}COOH} \cdot n_{C_{2}H_{5}OH}}}\)
Estru powstało 0.03 mola a więc tyle samo powstało wody (patrz równanie reakcji). Alkoholu i kwasu pozostało o 0.03 mola mniej niż było na początku bo powstało 0.03 mola estru (patrz równanie reakcji). Czyli kwasy pozostało 0,02 mola a alkoholu 0.47 mola (tu coś nie tak u Ciebie bo 23g to 0,5 mola a nie 0,05). Wstawiamy dane do ostatniego równwnia:
\(\displaystyle{ K= \frac{0.03 \cdot 0.03}{0.02 \cdot 0.47} \approx 0.096}\)