Witam
Proszę o pomoc w zrozumieniu reakcji spalania alkanów
np. C5H12 + 8O2 -> 5CO2 + 6H2O
Po lewej stronie mam 5 atomów węgla po prawej jeden dlatego piszę po prawej 5
Po lewej stronie mam 12 atomów wodoru po prawej 2 więc wpisuję 6
Chodzi mi o to skąd bierze się liczba tlenu w tym konkretnym przypadku 8 ???
Proszę o wyjaśnienie
Pozdrawiam
Reakcje spalania alkanów
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Reakcje spalania alkanów
Ano dlatego, że:
\(\displaystyle{ \frac{5 \cdot 2 + 6 \cdot 1}{2} =8}\)
Cząsteczek dwutlenku węgla powstaje tyle ile miałeś atomów węgla w alkanie, cząsteczek wody powstaje połowę liczby atomów wodoru w alkanie (połowę bo na cząsteczkę wody potrzeba dwa atomy wodoru). Teraz skąd to 8. Po lewej masz 10 atomów tlenu w dwutlenku węgla (5*2=10) oraz 6 atomów węgla w wodzie (6*1=6). Razem 16. Ponieważ jedna cząsteczka tlenu zawiera dwa atomy to potrzebujesz 16/2=8 cząsteczek tlenu aby liczba atomów po prawej i lewej się zgadzała.
\(\displaystyle{ \frac{5 \cdot 2 + 6 \cdot 1}{2} =8}\)
Cząsteczek dwutlenku węgla powstaje tyle ile miałeś atomów węgla w alkanie, cząsteczek wody powstaje połowę liczby atomów wodoru w alkanie (połowę bo na cząsteczkę wody potrzeba dwa atomy wodoru). Teraz skąd to 8. Po lewej masz 10 atomów tlenu w dwutlenku węgla (5*2=10) oraz 6 atomów węgla w wodzie (6*1=6). Razem 16. Ponieważ jedna cząsteczka tlenu zawiera dwa atomy to potrzebujesz 16/2=8 cząsteczek tlenu aby liczba atomów po prawej i lewej się zgadzała.
Reakcje spalania alkanów
Dziękuję już wszystko rozumie, a jeśli wyjdzie nam tlen z połówką czyli np 3,5 O2 to mnożymy wszystko x2.