Stopień dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Stopień dysocjacji
Oblicz stopien dysocjacji slabego monokarboksylowego kwasu,wiedzac ze pH tego roztworu wynosi 3,a stała dysocjacji wynosi \(\displaystyle{ 1,7 \cdot 10 ^{-5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stopień dysocjacji
\(\displaystyle{ R-COOH \iff R-COO^{-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ [R-COO^{-}] \approx[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[R-COO^{-}][H^{+}]}{[R-COOH ]} = \frac{[H^{+}][H^{+}]}{[R-COOH ]}= \frac{[10^{-pH}][10^{-pH}]}{C_{Kw}- [H^{+}]}= \frac{10^{-2 \cdot pH}}{C_{Kw}- 10^{-pH}}}\)
\(\displaystyle{ C_{Kw}= \frac{10^{-2 \cdot pH}}{K} -10^{-pH}=\frac{10^{-2 \cdot 3}}{1.7 \cdot 10^{-5}} -10^{-3}=\frac{10^{-6}}{1.7 \cdot 10^{-5}} -10^{-3}}\)
\(\displaystyle{ C_{Kw}= 5.78 \cdot 10^{-2} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{[RCOO^{-}]}{C_{Kw}} \cdot 100 \%=\frac{[H^{+}]}{C_{Kw}} \cdot 100 \%=\frac{10^{-pH}}{C_{Kw}} \cdot 100 \%=\frac{10^{-3}}{5.78 \cdot 10^{-2}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ \alpha =1.73 \%}\)
\(\displaystyle{ [R-COO^{-}] \approx[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[R-COO^{-}][H^{+}]}{[R-COOH ]} = \frac{[H^{+}][H^{+}]}{[R-COOH ]}= \frac{[10^{-pH}][10^{-pH}]}{C_{Kw}- [H^{+}]}= \frac{10^{-2 \cdot pH}}{C_{Kw}- 10^{-pH}}}\)
\(\displaystyle{ C_{Kw}= \frac{10^{-2 \cdot pH}}{K} -10^{-pH}=\frac{10^{-2 \cdot 3}}{1.7 \cdot 10^{-5}} -10^{-3}=\frac{10^{-6}}{1.7 \cdot 10^{-5}} -10^{-3}}\)
\(\displaystyle{ C_{Kw}= 5.78 \cdot 10^{-2} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{[RCOO^{-}]}{C_{Kw}} \cdot 100 \%=\frac{[H^{+}]}{C_{Kw}} \cdot 100 \%=\frac{10^{-pH}}{C_{Kw}} \cdot 100 \%=\frac{10^{-3}}{5.78 \cdot 10^{-2}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ \alpha =1.73 \%}\)