witam czy moze mi ktos zrobic krok po kroku takie 3 proste zadanka?? bo ja nie bardzo trawie chemie z gory dzieki
Zad. 1
Obliczyć stężenie molowe 14% roztworu wodnego aldehydu mrówkowego o
gęstości 1,04g/cm^3
Zad. 2
Na 2,4g pewnego aldehydu podziałano tlenkiem srebra i otrzymano 8,94g
metalicznego srebra. Ustalić wzór aldehydu.
Zad. 3
Jaką objętość 36% roztworu aldehydu mrówkowego objętości 1,11g/cm^3
użyto do reakcji z tlenkiem srebra jeżeli wydzieliło się 21,6g srebra.
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Stężenie molowe, wzór aldehydu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
Stężenie molowe, wzór aldehydu
Ostatnio zmieniony 25 mar 2007, o 16:47 przez krystek1987, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Stężenie molowe, wzór aldehydu
1)
W 100 g roztwóru mamy 14 g substancji
Objętość tego r-ru
\(\displaystyle{ V=\frac{m}{d}=\frac{100g}{1,04\frac{g}{cm^{3}}}\approx{96,15 cm^{3}}\approx{0,096 dm^{3}}}\)
Masa molowa aldehydu mrówkowego:
\(\displaystyle{ 30\frac{g}{mol}}\)
Stężenie molowe:
\(\displaystyle{ C_{m}=\frac{m_{s}}{M\cdot{V}}=\frac{14g}{30\frac{g}{mol}\cdot{0,096dm^{3}}}\approx{4,86 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
W 100 g roztwóru mamy 14 g substancji
Objętość tego r-ru
\(\displaystyle{ V=\frac{m}{d}=\frac{100g}{1,04\frac{g}{cm^{3}}}\approx{96,15 cm^{3}}\approx{0,096 dm^{3}}}\)
Masa molowa aldehydu mrówkowego:
\(\displaystyle{ 30\frac{g}{mol}}\)
Stężenie molowe:
\(\displaystyle{ C_{m}=\frac{m_{s}}{M\cdot{V}}=\frac{14g}{30\frac{g}{mol}\cdot{0,096dm^{3}}}\approx{4,86 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
- Tom_ek
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Stężenie molowe, wzór aldehydu
w 3 zadaniu chodzi chyba o gęstość która wynosi 1,11g/cm^3....
[ Dodano: 28 Marzec 2007, 22:19 ]
2)
z proporcji obliczamy ilość gram aldehydu
2,4g-8,94g
xg -216g
x=58g
ogólny wzór aldehydu to CnH2nO, z układy okresowego bierzmy liczby masowe i podstawiamy
12x+2x+16=58
x=3
wzór aldehydu to C3H6O
[ Dodano: 28 Marzec 2007, 22:19 ]
2)
z proporcji obliczamy ilość gram aldehydu
2,4g-8,94g
xg -216g
x=58g
ogólny wzór aldehydu to CnH2nO, z układy okresowego bierzmy liczby masowe i podstawiamy
12x+2x+16=58
x=3
wzór aldehydu to C3H6O