Określenie składu stopu

mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Określenie składu stopu

Post autor: mwujek »

Określ skład stopu Al-Cu zawierającego 30% pierwotnej fazy [alpha] i 70% eutektyki.


pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Określenie składu stopu

Post autor: pesel »

To Al pod zerem (początek osi X) na rysunku jest bez sensu (a przynajmniej mylące). Tu akurat jest 100% Al a 0% Cu.

Z diagramu fazowego można odczytać, że:

skład fazy pierwotnej \(\displaystyle{ \alpha}\) to: 5.65% Cu oraz (100-5.65)=94.35% Al

skład eutektyki to: 33.2% Cu oraz (100-33.2)%=66.8% Al

My mamy stop o składzie: 30% fazy pierwotnej \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz 70% eutektyki czyli obliczam średnią ważoną, bądź jak kto woli zadanie sprowadza się do policzenia stężenia procentowego roztworu powstałego po zmieszaniu (w stosunku 3:7) dwóch roztworów o znanych stężeniach procentowych.

\(\displaystyle{ C_{p \ (Cu \ w \ stopie)}= C_{p \ (fazy \ \alpha \ w \ stopie)} \cdot C_{p \ (Cu \ w \ faza \ \alpha)}+ C_{p \ (eut. \ w \ stopie)} \cdot C_{p \ (Cu \ w \ eut.)}}\)

\(\displaystyle{ C_{p \ (Cu \ w \ stopie)}= 30 \% \cdot 5.65 \% + 70 \% \cdot 33.2 \%=1.695 \%+23.24 \%=24.935 \%}\)

oraz

\(\displaystyle{ C_{p \ (Al \ w \ stopie)}=100 \% -C_{p \ (Cu \ w \ stopie)}=75.065 \%}\)


Lub (bardzo podobnie) z reguły mieszania roztworów:

\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%= \frac{m_{s1}+m_{s2}}{m_{r1}+m_{r2}} =\frac{C_{1} \cdot m_{r1}+C_{2} \cdot m_{r2}}{m_{r1}+m_{r2}}=\frac{5.65 \% \cdot 30 \ j.m.+33.2 \% \cdot 70 \ j.m.}{30 \ j.m.+70 \ j.m.}}\)
mwujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Określenie składu stopu

Post autor: mwujek »

Bardzo Ci dziękuję!
terma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 wrz 2015, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Eutektyki

Post autor: terma »

Czy ktoś wyjaśni mi co się dzieje po kolei w skrócie opisze równowage w tym eutektyku ? Zadanie brzmi następująco ; Tem. topnienia czystych chlorków Ag i K wynosza 450 i 705 stopni ,natomiast roztwów zawierający 70% AgCl krzepnie w temp .305 stopni . Omów równowagę fazowa w tym układzie naszkicuj wykres . Czy z roztworu zawierającego 50% molowych KCl można otrzymać czysty AgCl???
Pablo82
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 356
Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 79 razy

Określenie składu stopu

Post autor: Pablo82 »

terma

Rozwiązanie dokładnie tego problemu masz tutaj: ... t65558.htm
ODPOWIEDZ