Witam jak policzyć udziały masowe czegoś takiego
Mieszanina składa sie z 8kmoli \(\displaystyle{ O_{2}}\) 3kg \(\displaystyle{ H_{2}}\) a wegiel stanowi 25% masy mieszaniny sa to przykładowe dane chodzi i o sposób bo nie wiem co z tymi 3 kg i 8 kmol zrobic
udzialy masowe
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 30 sie 2012, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: traby
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
udzialy masowe
\(\displaystyle{ m_{H_{2}}=3 \ kg}\)
\(\displaystyle{ m_{O_{2}}=n_{O_{2}} \cdot M_{O_{2}}=8 \ kmola \cdot 32 \ kg/kmol=256 \ kg}\)
\(\displaystyle{ \%{C}= \frac{m_{C}}{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}} \cdot 100 \%=25 \%}\)
\(\displaystyle{ m_{C}= \frac{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}}{3} =86.33 \ kg}\)
\(\displaystyle{ m_{O_{2}}=n_{O_{2}} \cdot M_{O_{2}}=8 \ kmola \cdot 32 \ kg/kmol=256 \ kg}\)
\(\displaystyle{ \%{C}= \frac{m_{C}}{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}} \cdot 100 \%=25 \%}\)
\(\displaystyle{ m_{C}= \frac{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}}{3} =86.33 \ kg}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 30 sie 2012, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: traby
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
udzialy masowe
Żadna z tych propozycji . Po prostu banalne przekształcenia do tego prowadzą.
Zrobię to step by step:
\(\displaystyle{ \%{C}= \frac{m_{C}}{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}} \cdot 100 \%=25 \%}\)
Skracam stronami przez procenty:
\(\displaystyle{ \%{C}= \frac{m_{C}}{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}} \cdot 100=25}\)
Dzielę stronami przez 25:
\(\displaystyle{ \%{C}= \frac{m_{C}}{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}} \cdot 4=1}\)
Mnożę stronami przez mianownik:
\(\displaystyle{ \%{C}= m_{C} \cdot 4=m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}}\)
Przenoszę \(\displaystyle{ m_C}\) na lewą stronę:
\(\displaystyle{ \%{C}= m_{C} \cdot 4-m_{C}=m_{H_{2}}+m_{O_{2}}}\)
\(\displaystyle{ \%{C}= m_{C} \cdot 3=m_{H_{2}}+m_{O_{2}}}\)
Dzielę stronami przez 3:
\(\displaystyle{ \%{C}= m_{C}= \frac{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}}{3}}\)
Zrobię to step by step:
\(\displaystyle{ \%{C}= \frac{m_{C}}{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}} \cdot 100 \%=25 \%}\)
Skracam stronami przez procenty:
\(\displaystyle{ \%{C}= \frac{m_{C}}{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}} \cdot 100=25}\)
Dzielę stronami przez 25:
\(\displaystyle{ \%{C}= \frac{m_{C}}{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}} \cdot 4=1}\)
Mnożę stronami przez mianownik:
\(\displaystyle{ \%{C}= m_{C} \cdot 4=m_{H_{2}}+m_{O_{2}}+m_{C}}\)
Przenoszę \(\displaystyle{ m_C}\) na lewą stronę:
\(\displaystyle{ \%{C}= m_{C} \cdot 4-m_{C}=m_{H_{2}}+m_{O_{2}}}\)
\(\displaystyle{ \%{C}= m_{C} \cdot 3=m_{H_{2}}+m_{O_{2}}}\)
Dzielę stronami przez 3:
\(\displaystyle{ \%{C}= m_{C}= \frac{m_{H_{2}}+m_{O_{2}}}{3}}\)