Witam potrzebuje pomocy z zadaniami:
1. Obliczyć ilość elektronów w 1kg \(\displaystyle{ C^{12}_{6}}\). Obliczyć masę1 atomu węgla.
2. Promieniotwórczy izotop \(\displaystyle{ Co^{60}_{27}}\) przekształca się w izotop \(\displaystyle{ Ni^{60}_{28}}\). Co jest emitowane? Ile atomów Ni powstanie, jeżeli rozpadnie się 1 g kobaltu.
3. W reakcji jądrowej \(\displaystyle{ B^{10}_{3}}\) + \(\displaystyle{ n^{1}_{0}}\) = \(\displaystyle{ Li^{7}_{3}}\) + X. Co oznacz X. Chcemy otrzymać \(\displaystyle{ 10^{7}}\) X. Ile moli boru należy zużyć.
Ilość protonów, elektronów w atomie
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ilość protonów, elektronów w atomie
1.
\(\displaystyle{ n= \frac{m}{M_{C}} \cdot N_{A} \cdot 6= \frac{1000g}{12g} \cdot 6.02 \cdot 10^{23} \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ m_{C}= \frac{M_{C}}{N_{A}}= \frac{12g}{6.02 \cdot 10^{23}}}\)
2.
\(\displaystyle{ ^{60}_{27}Co \to ^{60}_{28}Ni+e}\)
czyli emitowany jest elektron (rozpad \(\displaystyle{ \beta^{-})}\)
\(\displaystyle{ n_{Ni}=n_{Co}= \frac{1g}{M_{Co}} \cdot N_{A}= \frac{1g}{58.93g} \cdot 6.02 \cdot 10^{23}}\)
3.
coś tu nie gra.... chyba tak powinno być (bor z trzema protonami to lit bor z pięcioma to bor ):
\(\displaystyle{ ^{10}_{5}B + ^{1}_{0}n \to ^{7}_{3}Li+^{4}_{2}He^{2+}}\)
\(\displaystyle{ n_{He}=n_{B}= \frac{10^{7}}{N_{A}}= \frac{10^{7}}{ 6.02 \cdot 10^{23}}}\) (uwaga, tutaj n oznacza liczbę moli)
\(\displaystyle{ n= \frac{m}{M_{C}} \cdot N_{A} \cdot 6= \frac{1000g}{12g} \cdot 6.02 \cdot 10^{23} \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ m_{C}= \frac{M_{C}}{N_{A}}= \frac{12g}{6.02 \cdot 10^{23}}}\)
2.
\(\displaystyle{ ^{60}_{27}Co \to ^{60}_{28}Ni+e}\)
czyli emitowany jest elektron (rozpad \(\displaystyle{ \beta^{-})}\)
\(\displaystyle{ n_{Ni}=n_{Co}= \frac{1g}{M_{Co}} \cdot N_{A}= \frac{1g}{58.93g} \cdot 6.02 \cdot 10^{23}}\)
3.
coś tu nie gra.... chyba tak powinno być (bor z trzema protonami to lit bor z pięcioma to bor ):
\(\displaystyle{ ^{10}_{5}B + ^{1}_{0}n \to ^{7}_{3}Li+^{4}_{2}He^{2+}}\)
\(\displaystyle{ n_{He}=n_{B}= \frac{10^{7}}{N_{A}}= \frac{10^{7}}{ 6.02 \cdot 10^{23}}}\) (uwaga, tutaj n oznacza liczbę moli)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 22 sty 2013, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Ilość protonów, elektronów w atomie
Dzięki Ci serdeczne za pomoc. Zad 3 faktycznie źle przepisałem:)