1.Jaka jest zawartość jonów miedzi w próbce, jeżeli na zmiareczkowanie 1/8 jej objętości zużyto 18,3 ml roztworu tiosiarczanu sodu o stężeniu 0,1205 mol/l
2. Jaka jest rozpuszczalność \(\displaystyle{ AgCl i Ag _{2} CrO _{3} ?}\)
alalityczna miareczkowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
alalityczna miareczkowanie
1.
Oczywiście to takie uproszczenie bo tiosiarczanem miareczkuje się jod a nie miedź, ale do rzeczy:
\(\displaystyle{ 2Cu^{2+}+4I^{-} \to 2CuI + I_{2}}\)
\(\displaystyle{ I_{2}+2S_{2}O_{3}^{2-} \to 2I^{-}+S_{4}O_{6}^{2-}}\)
Czyli widać, że 1 mol miedzi "reaguje" z 1 molem tiosiarczanu (bądź jak kto woli 2:2).
\(\displaystyle{ n_{Cu}=M_{Cu} \cdot C_{tios} \cdot V_{tios} \cdot f =63.54 \ g/mol \cdot 18.3 \cdot 10^{-3} dm^{3}\cdot 0.1205 \ mol/dm^{3} \cdot 8=0.07889 \ g=78.89 \ mg}\)
2.
a)
\(\displaystyle{ AgCl \iff Ag^{+}+Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Ag^{+}][Cl^{-}]=R \cdot R = R^{2}}\)
\(\displaystyle{ R= \sqrt {K_{so}}}}\)
gdzie R to rozpuszczalność w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\).
b)
Mój nos mi mówi, że raczej chodziło o \(\displaystyle{ Ag_{2}CrO_{4}}\) ale sposób rozwiązania jest taki sam...
\(\displaystyle{ Ag_{2}CrO_{3} \iff 2Ag^{+}+CrO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Ag^{+}]^{2}[CrO_{3}^{2-}]=(2R)^{2} \cdot R = 4R^{3}}\)
\(\displaystyle{ R= \left ( \frac{K_{so}}{4} \right )^{1/3}}\)
Oczywiście to takie uproszczenie bo tiosiarczanem miareczkuje się jod a nie miedź, ale do rzeczy:
\(\displaystyle{ 2Cu^{2+}+4I^{-} \to 2CuI + I_{2}}\)
\(\displaystyle{ I_{2}+2S_{2}O_{3}^{2-} \to 2I^{-}+S_{4}O_{6}^{2-}}\)
Czyli widać, że 1 mol miedzi "reaguje" z 1 molem tiosiarczanu (bądź jak kto woli 2:2).
\(\displaystyle{ n_{Cu}=M_{Cu} \cdot C_{tios} \cdot V_{tios} \cdot f =63.54 \ g/mol \cdot 18.3 \cdot 10^{-3} dm^{3}\cdot 0.1205 \ mol/dm^{3} \cdot 8=0.07889 \ g=78.89 \ mg}\)
2.
a)
\(\displaystyle{ AgCl \iff Ag^{+}+Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Ag^{+}][Cl^{-}]=R \cdot R = R^{2}}\)
\(\displaystyle{ R= \sqrt {K_{so}}}}\)
gdzie R to rozpuszczalność w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\).
b)
Mój nos mi mówi, że raczej chodziło o \(\displaystyle{ Ag_{2}CrO_{4}}\) ale sposób rozwiązania jest taki sam...
\(\displaystyle{ Ag_{2}CrO_{3} \iff 2Ag^{+}+CrO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Ag^{+}]^{2}[CrO_{3}^{2-}]=(2R)^{2} \cdot R = 4R^{3}}\)
\(\displaystyle{ R= \left ( \frac{K_{so}}{4} \right )^{1/3}}\)