iloczyn rozpuszczalności
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
iloczyn rozpuszczalności
Oblicz, przy jakim \(\displaystyle{ pH}\) rozpuszczalność wodorotlenku glinu wynosi \(\displaystyle{ 3,9 \cdot 10^{-4}}\) \(\displaystyle{ \frac{g}{dm^{3} }}\). Iloczyn rozpuszczalności wodorotlenku glinu: \(\displaystyle{ 10^{-32}}\), \(\displaystyle{ M_{Al(OH)_{3} }=78 \frac{g}{mol}}\).
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
iloczyn rozpuszczalności
\(\displaystyle{ I=\left[\mathrm{Al}^{3+}\right]\cdot \left[\mathrm{OH}^{-}\right]^{3}}\)
Uzależnij stężenie jonów glinu od rozpuszczalności i masy molowej. Następnie znajdź zależność pomiędzy \(\displaystyle{ pH}\) a \(\displaystyle{ \left[\mathrm{OH}^{-}\right]}\)
Uzależnij stężenie jonów glinu od rozpuszczalności i masy molowej. Następnie znajdź zależność pomiędzy \(\displaystyle{ pH}\) a \(\displaystyle{ \left[\mathrm{OH}^{-}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
iloczyn rozpuszczalności
myślałam, żeby obliczyć rozpuszczalność z iloczynu rozp, i wyszło mi, że: \(\displaystyle{ S=4,386 \cdot 10^{-9} \frac{mol}{dm^{3} }}\). i nie wiem co dalej...
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
iloczyn rozpuszczalności
\(\displaystyle{ Al(OH)_{3} \iff Al^{3+}+3OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Al^{3+}][OH^{-}]^{3}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= (\frac{K_{so}}{[Al^{3+}]})^{1/3}}\)
\(\displaystyle{ [Al^{3+}]= \frac{3.9 \cdot 10^{-4}g/dm^{3}}{78 \ g/mol} =5 \cdot 10^{-6} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= (\frac{10^{-32}}{5 \cdot 10^{-6}})^{1/3}=1.26 \cdot 10^{-9} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pOH=8.90}\)
\(\displaystyle{ pH=5.10}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Al^{3+}][OH^{-}]^{3}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= (\frac{K_{so}}{[Al^{3+}]})^{1/3}}\)
\(\displaystyle{ [Al^{3+}]= \frac{3.9 \cdot 10^{-4}g/dm^{3}}{78 \ g/mol} =5 \cdot 10^{-6} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= (\frac{10^{-32}}{5 \cdot 10^{-6}})^{1/3}=1.26 \cdot 10^{-9} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pOH=8.90}\)
\(\displaystyle{ pH=5.10}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy