alalityczna miareczkowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
alalityczna miareczkowanie
próbkę soli rozpuszczono w kolbce o poj 200ml. następnie pobrano 20 ml tego r-ru i miareczkowano roztworem \(\displaystyle{ AgNO _{3}}\) o stęż. 0,0897mol/l jaka była masa chlorków w badanej próbce?
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
alalityczna miareczkowanie
\(\displaystyle{ AgNO_{3}+Cl^{-} \iff AgCl+NO_{3}^{-}}\)
\(\displaystyle{ n_{Cl}=n_{AgNO_{3}}=c_{AgNO_{3}} \cdot V_{AgNO_{3}} \cdot f=0.0897 mol/dm^{3} \cdot 0.02 dm^{3} \cdot 10=0.01794 \ mola}\)
\(\displaystyle{ m_{Cl}=n_{Cl} \cdot M_{Cl}=0.01794 mola \cdot 35.5 g/mol=0.63687g}\)
\(\displaystyle{ n_{Cl}=n_{AgNO_{3}}=c_{AgNO_{3}} \cdot V_{AgNO_{3}} \cdot f=0.0897 mol/dm^{3} \cdot 0.02 dm^{3} \cdot 10=0.01794 \ mola}\)
\(\displaystyle{ m_{Cl}=n_{Cl} \cdot M_{Cl}=0.01794 mola \cdot 35.5 g/mol=0.63687g}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żnin
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
alalityczna miareczkowanie
Współmierność kolby i pipety czyli stosunek pojemności kolby do pojemności pipety. Ciebie interesuje nie ile chlorków pobrałaś do pipety a ile ich było w całej próbce. To tak jakbyś miała w skrzynce 10 takich samych jabłek. Bierzesz jedno i ważysz. I teraz musisz tą masę pomnożyć przez 10 aby mieć masę wszystkich jabłek. A jakbyś wzięła dwa jabłka to pomnożyłabyś przez 5 itd.