1,obliczyc poh roztworu HNO3 o stężeniu \(\displaystyle{ 2,3 \cdot 10^{-4}}\) mol/dm^3
2,obliczyc poh roztworu HCl o stężeniu \(\displaystyle{ 1,3 \cdot10 ^{-4}}\) mol/dm^3
oblicz poh
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 52 razy
oblicz poh
Skorzystaj z iloczynu jonowego wody:
\(\displaystyle{ [H ^{+}][OH ^{-} ]=10 ^{-14}}\)
Oraz faktu, iż \(\displaystyle{ pOH=-\log[OH ^{-} ]}\)
Oba podane przez Ciebie kwasy są kwasami mocnymi, które dysocjują w 100%.
Można to policzyć również w taki sposób:
\(\displaystyle{ pOH=14-pH}\)
\(\displaystyle{ [H ^{+}][OH ^{-} ]=10 ^{-14}}\)
Oraz faktu, iż \(\displaystyle{ pOH=-\log[OH ^{-} ]}\)
Oba podane przez Ciebie kwasy są kwasami mocnymi, które dysocjują w 100%.
Można to policzyć również w taki sposób:
\(\displaystyle{ pOH=14-pH}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
oblicz poh
1.
\(\displaystyle{ pH=-log(2.3 \cdot 10^{-4})=3.64}\)
\(\displaystyle{ pOH=14-pH=14-3.64=11.36}\)
2.
\(\displaystyle{ pH=-log(1.3 \cdot 10^{-4})=3.89}\)
\(\displaystyle{ pOH=14-pH=14-3.89=11.11}\)
\(\displaystyle{ pH=-log(2.3 \cdot 10^{-4})=3.64}\)
\(\displaystyle{ pOH=14-pH=14-3.64=11.36}\)
2.
\(\displaystyle{ pH=-log(1.3 \cdot 10^{-4})=3.89}\)
\(\displaystyle{ pOH=14-pH=14-3.89=11.11}\)