oblicz masę molową gazu, który zajmując objętość \(\displaystyle{ 5 dm ^{3}}\) w temperaturze \(\displaystyle{ 12^{o}C}\) i pod ciśnieniem 756 mmHg posiada masę 6,025g. Stała gazowa \(\displaystyle{ R=6,42 \frac{mmHg \cdot cm ^{3} }{K \cdot mol}}\).
czy dobrze to robię
\(\displaystyle{ M= \frac{6,025g \cdot 6,24 \frac{mmHg \cdot cm ^{3} }{K \cdot mol} \cdot 285,15K}{756mmHg \cdot 5000cm ^{} 3}}\)
????
Masa molowa
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Masa molowa
Patrz (pozycja 20):
Czyli źle przeliczona stała gazowa, przecież:
\(\displaystyle{ 1l=1dm^{3}=1000cm^{3}}\)
Poza tym:
\(\displaystyle{ 12^{o}C=(273.15+12)K=285.15K}\)
A tak w ogóle można to rozwiązać bez znajomości stałej gazowej (zwłaszcza w dość dziwnych jednostkach).
Ja bym najpierw przeliczył tą objętość na warunki normalne:
\(\displaystyle{ \frac{p_{1}V_{1}}{T_{1}}= \frac{p_{2}V_{2}}{T_{2}}}\)
\(\displaystyle{ V_{1}=\frac{p_{2}V_{2}T_{1}}{T_{2}p_{1}}=\frac{756mmHg \cdot 5dm^{3} \cdot 273.15K}{285.15K \cdot760mmHg}=4.764dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 6.025g------ 4.764dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ M------22.4dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ ------------------}\)
\(\displaystyle{ M= \frac{22.4dm^{3}/mol \cdot 6.025g}{4.764dm^{3}} =28.33 \ g/mol}\) (może azot, może eten..)
Kod: Zaznacz cały
http://www.softdis.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3765&Itemid=51
Czyli źle przeliczona stała gazowa, przecież:
\(\displaystyle{ 1l=1dm^{3}=1000cm^{3}}\)
Poza tym:
\(\displaystyle{ 12^{o}C=(273.15+12)K=285.15K}\)
A tak w ogóle można to rozwiązać bez znajomości stałej gazowej (zwłaszcza w dość dziwnych jednostkach).
Ja bym najpierw przeliczył tą objętość na warunki normalne:
\(\displaystyle{ \frac{p_{1}V_{1}}{T_{1}}= \frac{p_{2}V_{2}}{T_{2}}}\)
\(\displaystyle{ V_{1}=\frac{p_{2}V_{2}T_{1}}{T_{2}p_{1}}=\frac{756mmHg \cdot 5dm^{3} \cdot 273.15K}{285.15K \cdot760mmHg}=4.764dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 6.025g------ 4.764dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ M------22.4dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ ------------------}\)
\(\displaystyle{ M= \frac{22.4dm^{3}/mol \cdot 6.025g}{4.764dm^{3}} =28.33 \ g/mol}\) (może azot, może eten..)