Witamjestem tu nowy i jest to mój pierwszy post bo wcześniej nie miałem problemu z chemią ale mam zadanie którego niestety nie potrfaie rozwiązać...
3g stopu glinu i cynku rozpuszczono w kwasie solnym i otrzymano 2,38 dm� wodoru. Oblicz skład procentowy stopu.
za wszelkiego rodzaju pomoc dziękujje...[/code]
stechiometria....
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
stechiometria....
Taka objętość to w warunkach normalych 0,2125g wodoru
1.
\(\displaystyle{ 2Al+6HCl->2AlCl_{3}+3H_{2}}\)
Weźmy a g glinu
54g glinu-6 g wodoru
a g glinu- x g wodoru
\(\displaystyle{ x=\frac{a}{9}}\) g wodoru
2.
\(\displaystyle{ Zn+2HCl->ZnCl_{2}+H_{2}}\)
Teraz bierzemy 3-a g cynku
65 g cynku-2 g wodoru
3-a g cynku-y g wodoru
\(\displaystyle{ y=\frac{2(3-a)}{65}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ x+y=0,2125}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{9}+ \frac{2(3-a)}{65}=0,2125}\)
\(\displaystyle{ a\approx{1,5}}\)
Czyli 50:50.
1.
\(\displaystyle{ 2Al+6HCl->2AlCl_{3}+3H_{2}}\)
Weźmy a g glinu
54g glinu-6 g wodoru
a g glinu- x g wodoru
\(\displaystyle{ x=\frac{a}{9}}\) g wodoru
2.
\(\displaystyle{ Zn+2HCl->ZnCl_{2}+H_{2}}\)
Teraz bierzemy 3-a g cynku
65 g cynku-2 g wodoru
3-a g cynku-y g wodoru
\(\displaystyle{ y=\frac{2(3-a)}{65}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ x+y=0,2125}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{9}+ \frac{2(3-a)}{65}=0,2125}\)
\(\displaystyle{ a\approx{1,5}}\)
Czyli 50:50.