Oblicz liczbę atomów i ilość moli konieczną do wytworzenia na blasze stalowej o powierzchni F=0,5m ^{2} warstwy z chromu o grubości 40mg/m oraz liczbę elektronów tej warstwy zdolnych do przewodzenia prądu elektrycznego.
Jak mam się za to zabrać?
Liczba atomów i ilość moli
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 sty 2013, o 22:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Liczba atomów i ilość moli
Ta grubość to chyba w innych jednostkach (patrz niżej):
\(\displaystyle{ m_{Cr}=F \cdot l = 0.5 \ m^{2} \cdot 40 \ mg/m^{2}=20 \ mg}\)
\(\displaystyle{ n_{Cr}= \frac{m_{Cr}}{M_{Cr}} = \frac{0.02 \ g}{52 \ g/mol} = 3.85 \cdot 10^{-4} \ mola}\)
Chrom ma konfigurację elektronową: \(\displaystyle{ _{24}Cr \ \ [Ar] 3d^{5} 4s^{1}}\)
Moim zdanie tylko elektrony walencyjne mogą przewodzić prąd elektryczny () a jak widać z powyższej konfiguracji w jednym atomie jest ich 6, czyli całkowita liczba elektronów wynosi:
\(\displaystyle{ n_{el}=n_{Cr} \cdot N_{A} \cdot 6 = 3.85 \cdot 10^{-4} \ mola \cdot 6.02 \cdot 10^{23} \ mol^{-1}\cdot 6=1.39 \cdot 10^{21}}\)
\(\displaystyle{ m_{Cr}=F \cdot l = 0.5 \ m^{2} \cdot 40 \ mg/m^{2}=20 \ mg}\)
\(\displaystyle{ n_{Cr}= \frac{m_{Cr}}{M_{Cr}} = \frac{0.02 \ g}{52 \ g/mol} = 3.85 \cdot 10^{-4} \ mola}\)
Chrom ma konfigurację elektronową: \(\displaystyle{ _{24}Cr \ \ [Ar] 3d^{5} 4s^{1}}\)
Moim zdanie tylko elektrony walencyjne mogą przewodzić prąd elektryczny () a jak widać z powyższej konfiguracji w jednym atomie jest ich 6, czyli całkowita liczba elektronów wynosi:
\(\displaystyle{ n_{el}=n_{Cr} \cdot N_{A} \cdot 6 = 3.85 \cdot 10^{-4} \ mola \cdot 6.02 \cdot 10^{23} \ mol^{-1}\cdot 6=1.39 \cdot 10^{21}}\)