identyfikacja minerałów węglanowych

konstancja1330
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żnin

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: konstancja1330 »

napisz równanie reakcji stosowanej do identyfikacji minerałów węglanowych
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: ares41 »

Reakcję to Ty zapiszesz - a będzie to reakcja z kwasem solnym.
Ukryta treść:    
konstancja1330
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żnin

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: konstancja1330 »

ale jaka? jestem dość słaba w pisaniu reakcji
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: ares41 »

To po kolei. Jaki ogólny wzór na sól kwasu węglowego ( sól węglanowa ) ?
konstancja1330
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żnin

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: konstancja1330 »

\(\displaystyle{ H_{2}CO_{3}}\)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, o 11:18 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: ares41 »

Mówiłem o soli kwasu węglowego a nie o kwasie węglowym.
konstancja1330
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żnin

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: konstancja1330 »

ja naprawde mam problemy z chemią, a takie pisanie wzorow i reakcji to dla mnie czarna magia. wole przeprowadzać prawdziwe reakcje a nie je pisać
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: ares41 »

Jeżeli nie potrafisz teoretycznie przewidzieć skutków najprostszych reakcji to nawet nie zabieraj się do ich praktycznego przeprowadzania - wiem co mówię !

A wracając do zadania - masz po prostu zapisać wzór węglanu jakiegoś pierwiastka ( ale na ogólnych symbolach ). Niech tym pierwiastkiem będzie jakieś \(\displaystyle{ \mathrm{E}}\). Jak wtedy będzie wyglądał wzór naszej soli ?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: pesel »

Sorki, że się wtrącam ale...
----------------------------
Dla węglanów metali jednowartościowych:

\(\displaystyle{ Me_{2}CO_{3}+2HCl \to 2MeCl+CO_{2}+H_{2}O}\)

gdzie:

\(\displaystyle{ Me=Li, Na, K ....}\)
----------------------------
Dla węglanów metali dwuwartościowych:

\(\displaystyle{ MeCO_{3}+2HCl \to MeCl_{2}+CO_{2}+H_{2}O}\)

gdzie:

\(\displaystyle{ Me=Mg, Ca, Sr ....}\)
----------------------------
Dla węglanów metali trójwartościowych:

\(\displaystyle{ Me_{2}(CO_{3})_{3}+6HCl \to 2MeCl_{3}+3CO_{2}+3H_{2}O}\)

gdzie:

\(\displaystyle{ Me=Al, Ga ....}\)
konstancja1330
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żnin

identyfikacja minerałów węglanowych

Post autor: konstancja1330 »

DZIĘKUJĘ!!!!!!
ODPOWIEDZ