problem z obliczeniami na roztworach koljny przyklad

maillo93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 11 razy

problem z obliczeniami na roztworach koljny przyklad

Post autor: maillo93 »

ile cm \(\displaystyle{ ^{3}}\) 25% roztworu \(\displaystyle{ NH _{3}}\) nalezy dodac do 900cm 0,4 - molowego roztworu sby po rozcienczeniu woda do 1dm \(\displaystyle{ ^{3}}\) otrzymac roztwor 1,5-molowy.

z czego to liczyc z reguly mieszania czy rozcienczania bo nie wiem ;/
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

problem z obliczeniami na roztworach koljny przyklad

Post autor: pesel »

A tu z kolei gęstość tego 25% r-ru jest konieczna....
maillo93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 11 razy

problem z obliczeniami na roztworach koljny przyklad

Post autor: maillo93 »

sory ze tez nie podalem mam ja z tablic i wynosi 0,907

ja troche kombinowalem i wyszlo mi 85,7 dm szesciennych nie wiem czy dobrze
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

problem z obliczeniami na roztworach koljny przyklad

Post autor: pesel »

maillo93 pisze:wyszlo mi 85,7 dm szesciennych nie wiem czy dobrze
Ponieważ \(\displaystyle{ \ 85.7>>1}\) Trudno byłoby dopełnić \(\displaystyle{ 85.7 dm^{3}}\)do \(\displaystyle{ 1 dm^{3}}\)

Ale do rzeczy...

W \(\displaystyle{ 1 \ dm^{3}}\) 1.5 molowego r-ru jest 1.5 mola amoniaku.

W \(\displaystyle{ 0.9 \ dm^{3}}\) 0.4 molowego r-ru jest 0.36 mola amoniaku.

Brakuje więc \(\displaystyle{ 1.5-0.36=1.14}\) mola amoniaku czyli:

\(\displaystyle{ m_{NH_{3}}=1.14 mola \cdot 17 \ g/mol = 19.38 g}\)

W \(\displaystyle{ 100 \ g \ 25 \%}\) r-ru jest \(\displaystyle{ 25 \ g}\)amoniaku

W \(\displaystyle{ X \ g}\)jest \(\displaystyle{ 19.38 \ g}\)

--------------------

\(\displaystyle{ X= \frac{100 \cdot 19.38}{25}= 77.52 \ g}\)

\(\displaystyle{ 100 \ g \ 25 \% \ r-ru}\) ma objętość \(\displaystyle{ \frac{100 \ g}{0.907 \ g/cm^{3}}= 110.25 \ cm^{3}}\)

\(\displaystyle{ 77.52 \ g \ 25 \% \ r-ru}\) ma objętość \(\displaystyle{ X}\)

\(\displaystyle{ X=\frac{77.52 \cdot 110.25}{100}= 85.47 \ cm^{3}}\)

czyli jak u Ciebie tylko jednostki 1000 razy mniejsze....
ODPOWIEDZ