Prosze o pomoc
Zad: ile \(\displaystyle{ cm^3 \ 2 M}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) potrzeba do sporzadzenia \(\displaystyle{ 500 cm^3}\) roztworu \(\displaystyle{ 0,1}\)?
Zad 2: Do jakiej objętości nalezy rozcieńczyć \(\displaystyle{ 50 cm^3 \ 2M}\) roztworu \(\displaystyle{ KOH}\) aby uzyskać stężenie \(\displaystyle{ 0,1 M}\)?
zadania z treścią - stężenia molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 5 gru 2012, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
zadania z treścią - stężenia molowe
Ostatnio zmieniony 11 gru 2012, o 09:25 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zadania z treścią - stężenia molowe
Gęstość rozpuszczonego \(\displaystyle{ Hcl}\)przyjmujemy,że ile wynosi,bo podczas zamiany gazu w ciecz zmieni się gęstość
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
zadania z treścią - stężenia molowe
Pomijać niegramotność i niepolskość Twej wypowiedzi, co ma tu geśtość do rzeczy i proces skraplania?Kartezjusz pisze:Gęstość rozpuszczonego \(\displaystyle{ Hcl}\)przyjmujemy,że ile wynosi,bo podczas zamiany gazu w ciecz zmieni się gęstość
@slawcioo12345
W obu zadaniach skorzystaj z zasady: w czasie rozcieńczania ilość substancji rozpuszczonej nie zmienia się. (w tym przypadku ilość moli)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 5 gru 2012, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
zadania z treścią - stężenia molowe
Podaję wyniki i jeśli sa błędne to proszę o pomoc.
Zad 1: Wynik x=0,05 mola HCl
zad 2: wynik :x=50 cm3.
Zad 1: Wynik x=0,05 mola HCl
zad 2: wynik :x=50 cm3.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
zadania z treścią - stężenia molowe
Niestety Twe odpowiedzi świadczą o tym, że w trakcie obliczeń głowę zaprzątałeś sobie innymi sprawami. W zadaniu 1 pytają o objętość, a Ty podajesz odpowiedź w molach.
W zadaniu 2 pytają o to do jakiej objętości należy rozcieńczyć roztwór a Twoja odpowiedź świdczy o tym że nie rozcieńczono wcale, bo \(\displaystyle{ 50cm^3}\) mamy na początku
W zadaniu 2 pytają o to do jakiej objętości należy rozcieńczyć roztwór a Twoja odpowiedź świdczy o tym że nie rozcieńczono wcale, bo \(\displaystyle{ 50cm^3}\) mamy na początku
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 5 gru 2012, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań