Zastosowanie logarytmów

edytka96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 15 wrz 2012, o 16:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 57 razy

Zastosowanie logarytmów

Post autor: edytka96 »

Dla mleka pH jest równe \(\displaystyle{ 6,6}\). Oblicz stężenie jonów wodorowych w mlek

Udało mi się znaleźć, że:
\(\displaystyle{ pH=-\log [H^{+}]}\)

po podstawieniu mam:
\(\displaystyle{ 6,6=-\log [H^{+}]}\)

ale jak obliczyć H? nie wiem jak zrobić, aby usunąć - sprzed log arytmu.
wiem, że jest wzór:
\(\displaystyle{ \log _{a} b^{c}=c \cdot \log _{a} b}\)

ale czy mogę to zastosować w tym przypadku i napisać:
\(\displaystyle{ 6,6=\log [H^{+}]^{-1}}\)

czy bardziej iść w kierunku zwykłych przekształceń:
\(\displaystyle{ -6,6=\log [H^{+}]}\) ?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2012, o 13:49 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
g00si4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 11 razy

Zastosowanie logarytmów

Post autor: g00si4 »

a zależność:

\(\displaystyle{ [H^{+}]= 10^{-pH}}\)

z tego to obliczysz
ODPOWIEDZ