liczba swobodnych elektronów

djangelion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 23 mar 2009, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

liczba swobodnych elektronów

Post autor: djangelion »

W temperaturze pokojowej przewodnictwo elektryczne i ruchliwość elektronów w aluminium wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ 3,8 \cdot 10^{7} \frac{S}{m}}\) i \(\displaystyle{ 0,0012 \frac{ m^{2} }{Vs}}\) . Oblicz liczbę swobodnych elektronów przypadającą na 1 m3 aluminium w temperaturze pokojowej. Jaka jest liczba swobodnych elektronów na jeden atom glinu? Przyjmij gęstość glinu 2,7 g/cm3.
ODPOWIEDZ