Zadanie -hydroliza
Zadanie -hydroliza
Oblicz wykładnik steżenia jonów wodorowych i stopień hydrolizy w 0,1 molowym roztworze azotanu(3)sodu zdysocjowanego całkowicie , stala dysocjacji aztanu(sodu) wynosi K=\(\displaystyle{ {4}*{10}^{-4,0}}\) Jak to ugrysć?
- Kornelius
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 9 lut 2007, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawidów
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
Zadanie -hydroliza
chodzi o to ze jezeli NaNO2 poddamy hydrolizie odtworzy nam sie slaby kwas hno2 czy aby napewno jest to stala azotanu sodu ?? przeciez sole dysocjuja (rozpuszczalne) 100 % ?? w reakcji
powstanie nam 0,1 mol HNO2 (stala dysocjacji HNO2 K=4*10^-4 . Co= 0,1 mol)
i teraz zeby obliczyc ile jonów H+ musimy skorzystac z prawa rozcieńczen Ostwalda
K= (a2*Co)/(1-a)
(a) jest to stopien dysocjacji obliczając go mozemy obliczyc ilość jonów H+ ktore beda znajdowac sie w roztworze
a wykladnik to juz prosta sprawa pozdro powinien być mniejszy od -7
powstanie nam 0,1 mol HNO2 (stala dysocjacji HNO2 K=4*10^-4 . Co= 0,1 mol)
i teraz zeby obliczyc ile jonów H+ musimy skorzystac z prawa rozcieńczen Ostwalda
K= (a2*Co)/(1-a)
(a) jest to stopien dysocjacji obliczając go mozemy obliczyc ilość jonów H+ ktore beda znajdowac sie w roztworze
a wykladnik to juz prosta sprawa pozdro powinien być mniejszy od -7