entropia przemiany fazowej

Karolina721
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 31 razy

entropia przemiany fazowej

Post autor: Karolina721 »

1. \(\displaystyle{ 100 g}\) lodu o temperaturze \(\displaystyle{ 273 K}\) wrzucono do izolowanego cieplnie naczynia, w którym znajdowało się \(\displaystyle{ 150 g}\) wody o temperaturze \(\displaystyle{ 363 K}\). Obliczyć \(\displaystyle{ \Delta S}\) przemiany, która zachodzi w tym naczyniu. Ciepło topnienia lodu wynosi \(\displaystyle{ 335 \frac{J}{g}}\), a ciepła molowe lodu i wody wynoszą odpowiednio: \(\displaystyle{ 2,1 \frac{J}{g \cdot K}}\) i \(\displaystyle{ 4,2 \frac{J}{g \cdot K}}\).
ODPOWIEDZ