Potrzebuje 2 wzorów (po 1 do każdego podpunktu)
1.Jak obliczyc ph mając objętość i stężenie roztworu
2.Jak obliczyc ph mając stężenie jonów ph+ lub kationów oh-?
Poszukuje 2 wzorów na pH roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Poszukuje 2 wzorów na pH roztworu
1. Objętość nie ma żadnego znaczenia, tylko stężenie! Jak stoi cysterna roztworu i pobierzesz z niego kropelkę to oba roztwory mają te same pH. A jak je liczyć. Generalnie:
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
i cała sztuka to policzyć stężenie protonów, a to już zależy jaki to roztwór (kwas, zasada, słaby, mocny, sól, bufor czy co innego). Jednego wzoru nie ma.
2. Jak w punkcie 1:
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ pH=14+log[OH^{-}]}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
i cała sztuka to policzyć stężenie protonów, a to już zależy jaki to roztwór (kwas, zasada, słaby, mocny, sól, bufor czy co innego). Jednego wzoru nie ma.
2. Jak w punkcie 1:
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ pH=14+log[OH^{-}]}\)