Stechiometria - stężenie masowe

alorak1693
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2012, o 16:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nisko

Stechiometria - stężenie masowe

Post autor: alorak1693 »

Na masę pewnego roztworu wodnego kwasu siarkowego(VI) składa się w 67.21% tlen. Jakie jest stężenie masowe (wyrażone w procentach!) takiego roztworu kwasu siarkowego(VI) w wodzie?
MS = 32,07 g/mol MO = 16,00 g/mol MH = 1,008 g/mol

Mogę liczyć na jakieś wskazówki dot. rozwiązania?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stechiometria - stężenie masowe

Post autor: pesel »

oznaczmy:

\(\displaystyle{ A=H_{2}O}\)

\(\displaystyle{ B=H_{2}SO_{4}}\)

\(\displaystyle{ \frac{m_{A} \cdot \frac{16}{18.016} + m_{B} \cdot \frac{64}{98.086} }{m_{A}+m_{B}} \cdot 100 \% = 67.21 \%}\)

\(\displaystyle{ (m_{A} \cdot \frac{16}{18.016} + m_{B} \cdot \frac{64}{98.086} }) \cdot 100= 67.21 \cdot (m_{A}+m_{B})}\)

\(\displaystyle{ 21.6 \cdot m_{A}=1.96 \cdot m_{B}}\)

\(\displaystyle{ m_{B}=11.02 \cdot m_{A}}\)

\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{B}}{m_{A}+m_{B}} \cdot 100 \%=\frac{11.02 \cdot m_{A}}{m_{A}+11.02 \cdot m_{A}} \cdot 100 \%=91.68 \%}\)
ODPOWIEDZ