Próbkę o masie 65.2 g otrzymaną przez zmieszanie benzenu (C6H6) i metanolu (CH3OH) w proporcji molowej 1:1 odparowano w opróżnionym wcześniej zbiorniku o objętości 48.1 dm3, w którym utrzymywano temperaturę 227 oC. Obliczyć całkowite ciśnienie (w Pa) panujące w zbiorniku.
MH = 1,01 g/mol MC = 12,0 g/mol MO = 16,0 g/mol.
Dlaczego odpowiedź: 248143,6780 jest błędna?
Stechiometria - równanie Clapeyrona
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 lis 2012, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nisko
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stechiometria - równanie Clapeyrona
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ C_{6}H_{6} \ +1 \ mol \ CH_{3}OH ----- 110.1 \ g}\)
\(\displaystyle{ X ----------------65.2 \ g}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{65.2 / g \cdot 1 \ mol}{110.1 \ g} = 0.592 \ mola}\)
czyli łącznie:
\(\displaystyle{ n=2 \cdot 0.592 \ mola=1.184 \ mola}\)
\(\displaystyle{ pV=nRT}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{nRT}{V}= \frac{1.184 \ mola \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot (227+273.15) \ K}{48.1 \cdot 10^{-3} \ m^{3}}=102357 \ Pa}\)
Pokaż swoje rozwiązanie to odpowiem na Twoje pytanie.
\(\displaystyle{ X ----------------65.2 \ g}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{65.2 / g \cdot 1 \ mol}{110.1 \ g} = 0.592 \ mola}\)
czyli łącznie:
\(\displaystyle{ n=2 \cdot 0.592 \ mola=1.184 \ mola}\)
\(\displaystyle{ pV=nRT}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{nRT}{V}= \frac{1.184 \ mola \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot (227+273.15) \ K}{48.1 \cdot 10^{-3} \ m^{3}}=102357 \ Pa}\)
Pokaż swoje rozwiązanie to odpowiem na Twoje pytanie.