Do kolby wlano kolejno: 5,3 g 0,3% roztworu HCl oraz 7,7 \(\displaystyle{ cm ^ {3}}\) roztworu HCl i stężeniu 0,44 mol/ \(\displaystyle{ dm ^ {3}}\), po czym roztwór uzupełniono wodą destylowaną do objętości 2559 \(\displaystyle{ cm ^ {3}}\) Jakie jest pH otrzymanego roztworu, jeżeli jego gęstość wynosiła 1,11 g/ \(\displaystyle{ cm ^ {3}}\) ? Przyjmij, że w każdym roztworze dysocjacja HCl jest całkowita. Masy molowe: MH = 1,01 g/mol MCl = 35,5 g/mol MO = 16,0 g/mol
Proszę o pomoc
obliczanie pH
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczanie pH
Trzeba policzyć całkowitą liczbę moli HCl.
\(\displaystyle{ n_{HCl}^{1}= \frac{5.3 \ g \cdot 0.3 \%}{36.51 \ g/mol} =4.355 \cdot 10^{-4} \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}^{2}= 7.7 \cdot 10^{-3} \ dm^{3} \cdot 0.44 \ mol/dm^{3}=3.388 \cdot 10^{-3} \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}^{total}=n_{HCl}^{1}+n_{HCl}^{2}=3.8235 \cdot 10^{-3} \ mola}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=c_{HCl}= \frac{n_{HCl}^{total}}{V_{HCl}} = \frac{3.8235 \cdot 10^{-3} \ mola}{2.559 \ dm^{3}}=1.494 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=2.83}\)
----------------------
poprawione, było 0.77 zamiast 7.7 kwasu..
\(\displaystyle{ n_{HCl}^{1}= \frac{5.3 \ g \cdot 0.3 \%}{36.51 \ g/mol} =4.355 \cdot 10^{-4} \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}^{2}= 7.7 \cdot 10^{-3} \ dm^{3} \cdot 0.44 \ mol/dm^{3}=3.388 \cdot 10^{-3} \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}^{total}=n_{HCl}^{1}+n_{HCl}^{2}=3.8235 \cdot 10^{-3} \ mola}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=c_{HCl}= \frac{n_{HCl}^{total}}{V_{HCl}} = \frac{3.8235 \cdot 10^{-3} \ mola}{2.559 \ dm^{3}}=1.494 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=2.83}\)
----------------------
poprawione, było 0.77 zamiast 7.7 kwasu..
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, o 17:32 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 lis 2012, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
obliczanie pH
niestety nie jest to dobry wynik -- 14 lis 2012, o 17:44 --Teraz się zgadza. Bardzo dziękuję za pomoc