Do zamkniętego pojemnika zawierającego w warunkach normalnych 29,72 \(\displaystyle{ dm^{3}}\) powietrza dodano 72 g węglanu wapnia a następnie pojemnik ogrzano, doprowadzając do całkowitego rozkładu soli na tlenki. Jaki jest udział masowy tlenu w mieszaninie gazowej po reakcji?
Uwaga: założyć, że powietrze zawiera 21,0% objętościowo \(\displaystyle{ O_{2}}\) a resztę stanowi \(\displaystyle{ N_{2}}\).
\(\displaystyle{ M_{N}}\) = 14,0 g/mol \(\displaystyle{ M_{O}}\) = 16,0 g/mol \(\displaystyle{ M_{C}}\) = 12,0 g/mol \(\displaystyle{ M_{Ca}}\) = 40,1 g/mol
Do zamkniętego pojemnika...jaki jest udział masowy tlenu?
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Do zamkniętego pojemnika...jaki jest udział masowy tlenu?
Liczymy ile jest tlenu i azotu jest w powietrzu:
\(\displaystyle{ m_{O}= \frac{29.72 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol} \cdot 21.0 \% \cdot 32 \ g/mol = 8.92 \ g}\)
\(\displaystyle{ m_{N}= \frac{29.72 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol} \cdot 79.0 \% \cdot 28 \ g/mol = 29.35 \ g}\)
Liczymy masę dwutlenku węgla:
\(\displaystyle{ CaCO_{3} \to CaO + CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ CaCO_{3} ---------- 1 \ mol \ CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 100.1 \ g \ CaCO_{3} -------- \ 40 \ g \ CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 72 \ g \ CaCO_{3} -------- \ X \ g \ CO_{2}}\)
-----------------------------------
\(\displaystyle{ X= \frac{72 \cdot 40}{100.1} =28.77 \ g}\)
całkowita masa gazów:
\(\displaystyle{ m_{total}=m_{O}+m_{N}+X=8.92 + 29.35 +28.77 =67.04 \ g}\)
\(\displaystyle{ \%_{O_{2}}= \frac{m_{O}}{m_{total}} \cdot 100 \%= \frac{8.92}{67.04} \cdot 100 \%=13.31 \%}\)
oczywiście trzeba sprawdzić...
\(\displaystyle{ m_{O}= \frac{29.72 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol} \cdot 21.0 \% \cdot 32 \ g/mol = 8.92 \ g}\)
\(\displaystyle{ m_{N}= \frac{29.72 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol} \cdot 79.0 \% \cdot 28 \ g/mol = 29.35 \ g}\)
Liczymy masę dwutlenku węgla:
\(\displaystyle{ CaCO_{3} \to CaO + CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ CaCO_{3} ---------- 1 \ mol \ CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 100.1 \ g \ CaCO_{3} -------- \ 40 \ g \ CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 72 \ g \ CaCO_{3} -------- \ X \ g \ CO_{2}}\)
-----------------------------------
\(\displaystyle{ X= \frac{72 \cdot 40}{100.1} =28.77 \ g}\)
całkowita masa gazów:
\(\displaystyle{ m_{total}=m_{O}+m_{N}+X=8.92 + 29.35 +28.77 =67.04 \ g}\)
\(\displaystyle{ \%_{O_{2}}= \frac{m_{O}}{m_{total}} \cdot 100 \%= \frac{8.92}{67.04} \cdot 100 \%=13.31 \%}\)
oczywiście trzeba sprawdzić...
Do zamkniętego pojemnika...jaki jest udział masowy tlenu?
Domyślam się pesel że pomyliłeś się w liczeniu masy molowej CO2. Niestety nawet po poprawieniu tego wyniku nie wychodzi mi. Mógłbyś sprawdzić czy nie ma tam innego błedu? np nie uwzględnienia tlenu w CaO ? Prosze o szybką pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Do zamkniętego pojemnika...jaki jest udział masowy tlenu?
Trzeba poprawić z 40 na 44 . W zadaniu wyraźnie pytają o zawartość tlenu w mieszaninie gazowej więc tlen w tlenku wapnia nie ma znaczenia (a w zadaniu jest napisane, że węglan rozkłada się na tlenki). Co to znaczy nie wychodzi? Masz podaną odpowiedź i jest inna? Podaj swoje rozwiązanie - będzie łatwiej.
\(\displaystyle{ X= \frac{72 \cdot 44}{100.1} =31.65 \ g}\)
całkowita masa gazów:
\(\displaystyle{ m_{total}=m_{O}+m_{N}+X=8.92 + 29.35 +31.65 =69.92 \ g}\)
\(\displaystyle{ \%_{O_{2}}= \frac{m_{O}}{m_{total}} \cdot 100 \%= \frac{8.92}{69.92} \cdot 100 \%=12.76 \%}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{72 \cdot 44}{100.1} =31.65 \ g}\)
całkowita masa gazów:
\(\displaystyle{ m_{total}=m_{O}+m_{N}+X=8.92 + 29.35 +31.65 =69.92 \ g}\)
\(\displaystyle{ \%_{O_{2}}= \frac{m_{O}}{m_{total}} \cdot 100 \%= \frac{8.92}{69.92} \cdot 100 \%=12.76 \%}\)