Połowiczny czas rozpadu.

alorak1693
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2012, o 16:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nisko

Połowiczny czas rozpadu.

Post autor: alorak1693 »

Preparat promieniotwórczy zawiera 108 atomów promieniotwórczych, których okres połowicznego zaniku wynosi 5 dni. Oblicz ilość atomów, które pozostaną po 5 dniach. Bardzo proszę o dokładny wynik.
czujka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 24 lut 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Połowiczny czas rozpadu.

Post autor: czujka »

\(\displaystyle{ m=m_{0} \cdot \left( \frac{1}{2} \right)^ \frac{t}{T}}\)
Odpowiedź brzmi 54.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Połowiczny czas rozpadu.

Post autor: pesel »

Można też z definicji. Ponieważ okres połowicznego rozpadu wynosi 5 dni a pytają nas ile zostanie po 5 dniach (czyli właśnie po jednym okresie połowicznego rozpadu) to zostanie dokładnie połowa czyli 54.
ODPOWIEDZ