Mając do dyspozycji 1,5 normalny roztwór HCl i 3 normalny roztwór NH3 należy przygotować 600 cm3 0,5 molowego roztworu NH4Cl. Obliczyć ile cm3 kwasu solnego i roztworu amoniaku należy użyć w tym celu.
Nie wiem jak zabrać się za to zadanie:)
Stechiometria w roztworach
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stechiometria w roztworach
Obliczam ile moli chlorku amonowego potrzeba:
\(\displaystyle{ n_{NH_{4}Cl}=0.6 \ dm^{3} \cdot 0.5 \ mol/dm^{3}=0.3 \ mola}\)
reakcja otrzymywania:
\(\displaystyle{ HCl+NH_{3} \to NH_{4}Cl}\)
Czyli w reakcji 1 mola kwasu i 1 mola zasady otrzymamy 1 mol soli a co za tym idzie na 0.3 mola soli potrzeba 0.3 mola kwasu i 0.3 mola zasady.
Kwas jest 1.5 normalny czyli 1.5 molowy.
\(\displaystyle{ V_{HCl}= \frac{n_{HCl}}{c_{HCl}}= \frac{0.3 \ mola}{1.5 \ mola/dm^{3}}=0.2 \ dm^{3}}\)
Amoniak jest 3 normalny czyli 3 molowy.
\(\displaystyle{ V_{NH_{3}}= \frac{n_{NH_{3}}}{c_{NH_{3}}}= \frac{0.3 \ mola}{3 \ mola/dm^{3}}=0.1 \ dm^{3}}\)
i jak dodasz do tego \(\displaystyle{ 0.3 \ dm^{3}}\) wody to będzie wymagana objętość roztworu.
\(\displaystyle{ n_{NH_{4}Cl}=0.6 \ dm^{3} \cdot 0.5 \ mol/dm^{3}=0.3 \ mola}\)
reakcja otrzymywania:
\(\displaystyle{ HCl+NH_{3} \to NH_{4}Cl}\)
Czyli w reakcji 1 mola kwasu i 1 mola zasady otrzymamy 1 mol soli a co za tym idzie na 0.3 mola soli potrzeba 0.3 mola kwasu i 0.3 mola zasady.
Kwas jest 1.5 normalny czyli 1.5 molowy.
\(\displaystyle{ V_{HCl}= \frac{n_{HCl}}{c_{HCl}}= \frac{0.3 \ mola}{1.5 \ mola/dm^{3}}=0.2 \ dm^{3}}\)
Amoniak jest 3 normalny czyli 3 molowy.
\(\displaystyle{ V_{NH_{3}}= \frac{n_{NH_{3}}}{c_{NH_{3}}}= \frac{0.3 \ mola}{3 \ mola/dm^{3}}=0.1 \ dm^{3}}\)
i jak dodasz do tego \(\displaystyle{ 0.3 \ dm^{3}}\) wody to będzie wymagana objętość roztworu.