W uwodnionym siarczanie (VI) magnezu znajduje się 51,13% wody. Oblicz ilość cząsteczek wody przypadającą na każdą cząsteczkę MgSO4. Masa molowa MgSO4 to 120,37g/mol a wody 18,02g/mol.
Proszę o napisanie krok po kroku gdyż muszę się tego nauczyć.
Oblicz ilość wody w hydracie
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Oblicz ilość wody w hydracie
\(\displaystyle{ 51.13 \%}\) wody oznacza, że w \(\displaystyle{ 100 \ g}\) związku jest \(\displaystyle{ 51.13 \ g}\) wody oraz \(\displaystyle{ (100 \ g-51.13 \ g)=48.87 \ g}\) siarczanu.
Obliczam ile moli wody to \(\displaystyle{ 51.13 \ g}\):
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}= \frac{51.13 \ g}{18.02 \ g/mol}= 2.8374 \ mola}\)
Obliczam ile moli siarczanu to \(\displaystyle{ 48.87 \ g}\):
\(\displaystyle{ n_{siarczan}= \frac{48.87 \ g}{120.37 \ g/mol}= 2.8374 \ mola = 0.4060 \ mola}\)
Czyli na \(\displaystyle{ 0.4060 \ mola}\) (cząsteczek) siarczanu przypada \(\displaystyle{ 2.8374 \ mola}\) (cząsteczek) wody.
Teraz liczymy ile moli/cząsteczek wody przypada na 1 mol (cząsteczkę) siarczanu:
\(\displaystyle{ 0.4060 \ mola \ siarczanu ----------- 2.8374 \ mola \ H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ siarczanu -------------- X \ mola \ H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ ----------------------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{1 \cdot 2.8374}{0.4060} \approx 7}\)
Czyli wzór siarczanu:
\(\displaystyle{ MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}\)
Obliczam ile moli wody to \(\displaystyle{ 51.13 \ g}\):
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}= \frac{51.13 \ g}{18.02 \ g/mol}= 2.8374 \ mola}\)
Obliczam ile moli siarczanu to \(\displaystyle{ 48.87 \ g}\):
\(\displaystyle{ n_{siarczan}= \frac{48.87 \ g}{120.37 \ g/mol}= 2.8374 \ mola = 0.4060 \ mola}\)
Czyli na \(\displaystyle{ 0.4060 \ mola}\) (cząsteczek) siarczanu przypada \(\displaystyle{ 2.8374 \ mola}\) (cząsteczek) wody.
Teraz liczymy ile moli/cząsteczek wody przypada na 1 mol (cząsteczkę) siarczanu:
\(\displaystyle{ 0.4060 \ mola \ siarczanu ----------- 2.8374 \ mola \ H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ siarczanu -------------- X \ mola \ H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ ----------------------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{1 \cdot 2.8374}{0.4060} \approx 7}\)
Czyli wzór siarczanu:
\(\displaystyle{ MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}\)