stężenie roztworu

mig_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 lis 2012, o 23:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

stężenie roztworu

Post autor: mig_ »

witajcie.
mam problem z zadaniem o następującej treści:

Jaka jest masa (kg) mieszaniny siarczanu(VI) glinu i siarczanu(IV) sodu, jeśli zawiera ona \(\displaystyle{ 118.5 kg}\) tlenu i \(\displaystyle{ 47.96 kg}\) sodu?
\(\displaystyle{ M_{Na} = 22,99 \frac{g}{mol} \ \ \ M_{Al} = 26,98 \frac{g}{mol} \ \ \ M_S = 32,07 \frac{g}{mol} \ \ \ M_O = 16,00 \frac{g}{mol}}\)

rozwiązywałam już parę razy, ale ciągle wychodzi mi zły wynik.

na początku wyliczyłam masy molowe.. wyszło \(\displaystyle{ 342,17}\) i \(\displaystyle{ 142.05}\)
następnie z proporcji wyliczyłam \(\displaystyle{ Na_2SO_4}\).. wyszło \(\displaystyle{ 148,1669}\)
później ilość tlenu w nim zawartą: \(\displaystyle{ 66,7559}\)
no i odjęłam te dwie wartości wyszło \(\displaystyle{ 51,7441}\)
i znowu z proporcji ile \(\displaystyle{ Al_2(SO_4)_3}\) zawiera \(\displaystyle{ 51,7441}\) tlenu: wyszło \(\displaystyle{ 92,2149}\)
i na końcu dodałam i wyszła masa mieszaniny \(\displaystyle{ = 240,37}\)

i wynik się nie zgadza ;/ nie mam pojęcia co robię źle. bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2012, o 09:59 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Używaj indeksów.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

stężenie roztworu

Post autor: loitzl9006 »

Masz zły wzór siarczanu(IV) sodu. Jaka jest reszta kwasowa kwasu siarkowego(IV)?
mig_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 lis 2012, o 23:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

stężenie roztworu

Post autor: mig_ »

no tak. dzięki poradziłam sobie
ODPOWIEDZ