Witam,
Mam pytanie, mianowicie czy zachodzi reakcja wodorotlenku wapnia między kwasem siarkowodorowym? Wątpliwość moja wiąże się z faktem iż wodorotlenek wapnia może tworzyć zasadę, a zasady neutralizują odczyn kwaśny, ale kwas siarkowodorowy jest kwasem słabym, a wodorotlenki reagują w roztworach wodnych tylko z mocnymi kwasami.
Reakcja wodorotlenku wapnia z kwasem siarkowodorowym
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Reakcja wodorotlenku wapnia z kwasem siarkowodorowym
Oczywiście, że reaguje:
\(\displaystyle{ Ca(OH)_{2}+H_{2}S \to CaS+2H_{2}O}\)
Oczywiście dalej \(\displaystyle{ CaS}\) ulega hydrolizie (dwustopniowej):
\(\displaystyle{ CaS + H_{2}O\iff Ca(SH)(OH)}\)
\(\displaystyle{ Ca(SH)(OH)+H_{2}O \iff Ca(OH)_{2}+H_{2}S}\)
A skąd takie stwierdzenie:
\(\displaystyle{ Ca(OH)_{2}+H_{2}S \to CaS+2H_{2}O}\)
Oczywiście dalej \(\displaystyle{ CaS}\) ulega hydrolizie (dwustopniowej):
\(\displaystyle{ CaS + H_{2}O\iff Ca(SH)(OH)}\)
\(\displaystyle{ Ca(SH)(OH)+H_{2}O \iff Ca(OH)_{2}+H_{2}S}\)
A skąd takie stwierdzenie:
To po prostu nieprawda. W reakcji mocnych zasad ze słabymi kwasami tworzą się sole słabych kwasów i mocnych zasad, które ulegają hydrolizie ale to absolutnie nie jest to samo co stwierdzenie, że "nie reagują"."wodorotlenki reagują w roztworach wodnych tylko z mocnymi kwasami"
Reakcja wodorotlenku wapnia z kwasem siarkowodorowym
Dzięki za pomoc.
Czy mógłbyś mi po krótce opisać produkt reakcji tej hydrolizy, i co oznacza ten dwunawiasowy zapis?\(\displaystyle{ CaS + H_{2}O\iff Ca(SH)(OH)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Reakcja wodorotlenku wapnia z kwasem siarkowodorowym
To może od końca. Kwas siarkowodorowy dysocjuje dwustopniowo:
\(\displaystyle{ H_{2}S \iff HS^{-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ HS^{-} \iff S^{2-}+H^{+}}\)
To \(\displaystyle{ (SH)}\) to właśnie od jonu \(\displaystyle{ \ HS^{-}}\) (może kolejność atomów w tej grupie/jonie należałoby jednak ujednolicić).
Dwa nawiasy są po to aby wyodrębnić odpowiednie grupy. Bez nawiasów byłoby tak:
\(\displaystyle{ CaSHOH}\) i nie byłoby widać, że są tam grupy \(\displaystyle{ -SH}\) i \(\displaystyle{ -OH}\) co jest ważne gdybyś musiał np. napisać wzór strukturalny tej soli:
\(\displaystyle{ HS-Ca-OH=H-S-Ca-O-H=(H-S)-Ca-(O-H)}\)
Co masz na myśli pisząc abym opisał Ci produkt reakcji hydrolizy?
\(\displaystyle{ H_{2}S \iff HS^{-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ HS^{-} \iff S^{2-}+H^{+}}\)
To \(\displaystyle{ (SH)}\) to właśnie od jonu \(\displaystyle{ \ HS^{-}}\) (może kolejność atomów w tej grupie/jonie należałoby jednak ujednolicić).
Dwa nawiasy są po to aby wyodrębnić odpowiednie grupy. Bez nawiasów byłoby tak:
\(\displaystyle{ CaSHOH}\) i nie byłoby widać, że są tam grupy \(\displaystyle{ -SH}\) i \(\displaystyle{ -OH}\) co jest ważne gdybyś musiał np. napisać wzór strukturalny tej soli:
\(\displaystyle{ HS-Ca-OH=H-S-Ca-O-H=(H-S)-Ca-(O-H)}\)
Co masz na myśli pisząc abym opisał Ci produkt reakcji hydrolizy?
Reakcja wodorotlenku wapnia z kwasem siarkowodorowym
Przy obecnym (niezrozumiałym do końca jak na mój stan wiedzy) wyjaśnieniu to chciałbym się dowiedzieć jak się w sumie \(\displaystyle{ Ca(SH)(OH)}\) nazywa. Zaczynam sam uczyć się chemii i często pojawiają mi się właśnie takie wątpliwości, które chciałbym jak najlepiej rozwiać, stąd też takie są moje pytania - dość lakoniczne.