Mam problem z tym zadaniem:
Napisz równania reakcji otrzymywania palmitynianu litu z odpowiedniego:
a) tłuszczu
b) kwasu tłuszczowego
Z podpunktem b) nie mam kłopotu, gorzej z tym a)...-- 5 lis 2012, o 22:15 --Ok, nieważne, sama już do tego doszłam
Otrzymywanie palmitynianu litu
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 mar 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gryfino
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Otrzymywanie palmitynianu litu
Uzupełniam bardzo stary temat z dwóch powodów. Po pierwsze, autorka pytania poinformowała forumowiczów, że samodzielnie znalazła na nie odpowiedź ale niestety nie podzieliła się nią. Po drugie, właśnie odkryłem, że temat ma ponad 1200 odsłon więc jakieś tam zainteresowanie wzbudza. Do dzieła więc.
a) otrzymywanie palmitynianu litu z tłuszczu
\(\displaystyle{ {CH_{2}R-CHR-CH_{2}R+3 \ LiOH \to 3 \ C_{15}H_{31}COOLi+HO-CH_{2}-CHOH-CH_{2}-OH}}\)
gdzie (dla wygody w zapisie):
\(\displaystyle{ R=C_{15}H_{31}COO}\)
czyli:
tripalmitynian glicerolu + wodorotlenek litu = palmitynian litu + glicerol (gliceryna)
b) otrzymywanie palmitynianu litu z kwasu tłuszczowego (z kwasu palmitynowego, rzecz jasna)
\(\displaystyle{ C_{15}H_{31}COOH+LiOH \to C_{15}H_{31}COOLi+H_{2}O}\)
czyli:
kwas palmitynowy + wodorotlenek litu = palmitynian litu + woda
a) otrzymywanie palmitynianu litu z tłuszczu
\(\displaystyle{ {CH_{2}R-CHR-CH_{2}R+3 \ LiOH \to 3 \ C_{15}H_{31}COOLi+HO-CH_{2}-CHOH-CH_{2}-OH}}\)
gdzie (dla wygody w zapisie):
\(\displaystyle{ R=C_{15}H_{31}COO}\)
czyli:
tripalmitynian glicerolu + wodorotlenek litu = palmitynian litu + glicerol (gliceryna)
b) otrzymywanie palmitynianu litu z kwasu tłuszczowego (z kwasu palmitynowego, rzecz jasna)
\(\displaystyle{ C_{15}H_{31}COOH+LiOH \to C_{15}H_{31}COOLi+H_{2}O}\)
czyli:
kwas palmitynowy + wodorotlenek litu = palmitynian litu + woda