1.Obliczyc stężenie kwasu octowego \(\displaystyle{ CH_3COOH}\) jezeli wiadomo ze stopien dysocjacji \(\displaystyle{ \alpha =1 \%}\) .Stała dyscocjaci kwasu \(\displaystyle{ K_{CH_3COOH} = 1,77 \cdot 10 ^{-5}}\)
2.Obliczyc \(\displaystyle{ pH}\) roztworu , jezeli stężenie jonów \(\displaystyle{ OH^-}\) wynosi \(\displaystyle{ 1,0 \cdot 10 ^{-3} mol/dm ^{3}}\)
stężenie kwasu, pH
stężenie kwasu, pH
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 00:31 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
stężenie kwasu, pH
1. A więc, stopień dysocjacji jest tak mały, że można przyjąć że \(\displaystyle{ K= \alpha ^2 \cdot C}\) dalej przekształcamy wzór i mamy : \(\displaystyle{ C = K/ \alpha ^2}\) , masz stopień dysocjacji w procentach, ale można go też przestawić tak normalne czyli \(\displaystyle{ 1\% = 0,01}\) , teraz możemy podstawiać \(\displaystyle{ C= 1,77\cdot 10^-5 / 0,01^2}\) i wychodzi ci
\(\displaystyle{ C= 0,177}\). W celu głębszego poznania tematu odsyłam do Prawa Rozcieńczeń Ostwalda
2. Może być \(\displaystyle{ pH}\) i \(\displaystyle{ pOH}\) , \(\displaystyle{ pH= 14-pOH}\) , masz podane \(\displaystyle{ [OH]=1\cdot 10^-3}\) a to jest równe \(\displaystyle{ 0,001}\)
\(\displaystyle{ pH= -\log [H+]}\) analogicznie \(\displaystyle{ pOH=-\log [OH-]}\) więc \(\displaystyle{ pOH=3}\) dalej \(\displaystyle{ pH=14-3=11}\)
odpowiedź, \(\displaystyle{ pH}\) równa się \(\displaystyle{ 11}\)
\(\displaystyle{ C= 0,177}\). W celu głębszego poznania tematu odsyłam do Prawa Rozcieńczeń Ostwalda
2. Może być \(\displaystyle{ pH}\) i \(\displaystyle{ pOH}\) , \(\displaystyle{ pH= 14-pOH}\) , masz podane \(\displaystyle{ [OH]=1\cdot 10^-3}\) a to jest równe \(\displaystyle{ 0,001}\)
\(\displaystyle{ pH= -\log [H+]}\) analogicznie \(\displaystyle{ pOH=-\log [OH-]}\) więc \(\displaystyle{ pOH=3}\) dalej \(\displaystyle{ pH=14-3=11}\)
odpowiedź, \(\displaystyle{ pH}\) równa się \(\displaystyle{ 11}\)
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 19:00 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .