Witam, mam problem z pracą domową z chemii. Mam dwa zadania kompletnie nie umiem ich zrobić, chyba mam braki. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu o co tu chodzi.
Zad1. W wyniku całkowitego spalenia węglowodoru otrzymano \(\displaystyle{ 13,6g}\) \(\displaystyle{ CO_2}\) i \(\displaystyle{ 3,6g}\) \(\displaystyle{ H_2O}\). Podaj wzór sumaryczny tego węglowodoru, wiedząc, że jego gęstość w warunkach normalnych wynosi \(\displaystyle{ 1,78g/dm^3}\).
Zad2. W wyniku reakcji \(\displaystyle{ 2,1g}\) alkenu z bromem powstało \(\displaystyle{ 10,1g}\) produktu tej reakcji. Ustal masę molową i wzór sumaryczny tego alkenu.
Węglowodory - zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 17 paź 2012, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Węglowodory - zadania
W 2 zadaniu wyjdź od równania
\(\displaystyle{ C _{n} H _{2n} +Br _{2} \rightarrow C _{n} H _{2n} Br _{2}}\)
\(\displaystyle{ C _{n} H _{2n} +Br _{2} \rightarrow C _{n} H _{2n} Br _{2}}\)
Ostatnio zmieniony 3 lis 2012, o 18:51 przez kainta, łącznie zmieniany 1 raz.
Węglowodory - zadania
No ok, co do zadania drugiego, mam ile było alkinu czyli \(\displaystyle{ C_nH_{2n}}\) ma masę \(\displaystyle{ 2,1g}\) natomiast \(\displaystyle{ C _{n} H _{2n-1} Br+HBr}\) \(\displaystyle{ 10,1g}\), ale skąd mam wziąć masę molową, albo ustalić wzór, jak nie mam nawet gęstości podanej.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 17 paź 2012, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Węglowodory - zadania
Edytowałam równanie, bo wkradł mi się błąd Trzeba zrobić z proporcji
14n----------14n+160( 160 to masa Br2)
2,1-----------10,1
n=3 -- 3 lis 2012, o 18:59 --Czyli wychodzi Ci
\(\displaystyle{ C _{3} H _{6}}\)
I masa molowa to 3*12+6*1 czyli 42, rozumiesz wszystko?
14n----------14n+160( 160 to masa Br2)
2,1-----------10,1
n=3 -- 3 lis 2012, o 18:59 --Czyli wychodzi Ci
\(\displaystyle{ C _{3} H _{6}}\)
I masa molowa to 3*12+6*1 czyli 42, rozumiesz wszystko?
Węglowodory - zadania
Tak, dziękuje. Bardzo dobrze mi to wytłumaczyłaś, zadanie wręcz banane. Myślę jednak nad tym 1 i nie wiem w ogóle. Jak chce ułożyć proporcję zawsze jakiejś danej brakuje mam np. w warunkach normalnych gęstość, ale skąd mam wiedzieć czy to alken/alkin/alkan?
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 17 paź 2012, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Węglowodory - zadania
A może jakoś tak:
mCO2 = 44g
44g-----100%
13,6g--- x
x=31% (około)
W tym mamy 12g samego C, więc może tak
12g---100%
y --- 31%
y=3,72g
teraz tak samo policzyć wodór w wodzie i może ze stosunku węgla do wodoru coś wyjdzie?
mCO2 = 44g
44g-----100%
13,6g--- x
x=31% (około)
W tym mamy 12g samego C, więc może tak
12g---100%
y --- 31%
y=3,72g
teraz tak samo policzyć wodór w wodzie i może ze stosunku węgla do wodoru coś wyjdzie?
Węglowodory - zadania
Chyba jednak to nie to, bo:
\(\displaystyle{ mH_2O}\)
\(\displaystyle{ 18}\) ---- \(\displaystyle{ 100\%}\)
\(\displaystyle{ 3,6}\) ---- \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x=20\%}\)
\(\displaystyle{ 2}\) ---- \(\displaystyle{ 100 \%}\)
\(\displaystyle{ x}\) ---- \(\displaystyle{ 20\%}\)
\(\displaystyle{ x=0,4}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}= \frac{3,72}{0,4} =9,3}\)
\(\displaystyle{ mH_2O}\)
\(\displaystyle{ 18}\) ---- \(\displaystyle{ 100\%}\)
\(\displaystyle{ 3,6}\) ---- \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x=20\%}\)
\(\displaystyle{ 2}\) ---- \(\displaystyle{ 100 \%}\)
\(\displaystyle{ x}\) ---- \(\displaystyle{ 20\%}\)
\(\displaystyle{ x=0,4}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}= \frac{3,72}{0,4} =9,3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Węglowodory - zadania
1.
Mol każdego gazu zajmuje \(\displaystyle{ 22.4 \ dm^3}\) więc masa molowa szukanego węglowodoru to:
\(\displaystyle{ M=1.78 g/dm^3 \cdot 22.4 \ dm^3/mol=39.87 \ g/mol \approx 40 \ g/mol}\)
I de facto dane ze spalania nie są nam już dalej potrzebne bo pomyślmy ile mogło być węgli:
1? Nie, bo musiałby być 28 wodorów. 2? Nie, bo musiałoby być 16 wodorów 3? może być bo wtedy potrzeba tylko 4 wodory. 4 i więcej? Nie, bo już 4 to masa 48 czyli więcej niż 40.
Wzór sumaryczny węglowodoru: \(\displaystyle{ C_{3}H_{4}}\)
Powiedzmy jednak, że chcemy użyć danych ze spalania.
\(\displaystyle{ 44g \ CO_{2}---- 12g \ C}\)
\(\displaystyle{ 13.6g \ CO_{2} ---- X}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{13.6 \cdot 12}{44} =3.71g}\)
\(\displaystyle{ 18g \ H_{2}O---- 2g \ H}\)
\(\displaystyle{ 3.6g \ H_{2}O ---- Y}\)
\(\displaystyle{ Y= \frac{3.6 \cdot 2}{18} =0.4 \ g}\)
\(\displaystyle{ C:H= \frac{3.71}{12} : \frac{0.4}{1} \approx 0.3:0.4=3:4}\)
2.
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n}+Br_{2} \to C_{n}H_{2n}Br_{2}}\)
Niech masa molowa alkenu będzie \(\displaystyle{ M}\). Wtedy masa molowa bromopochodnej wynosi \(\displaystyle{ M+2 \cdot 79.9=M+159.8}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{M}{M+159.8}= \frac{2.1}{10.1}}\)
\(\displaystyle{ M=42}\)
ponieważ
\(\displaystyle{ M=n \cdot 12 + 2 \cdot n \cdot 1 = 42}\)
to:
\(\displaystyle{ n=3}\)
\(\displaystyle{ C_{3}H_{6}}\)
Mol każdego gazu zajmuje \(\displaystyle{ 22.4 \ dm^3}\) więc masa molowa szukanego węglowodoru to:
\(\displaystyle{ M=1.78 g/dm^3 \cdot 22.4 \ dm^3/mol=39.87 \ g/mol \approx 40 \ g/mol}\)
I de facto dane ze spalania nie są nam już dalej potrzebne bo pomyślmy ile mogło być węgli:
1? Nie, bo musiałby być 28 wodorów. 2? Nie, bo musiałoby być 16 wodorów 3? może być bo wtedy potrzeba tylko 4 wodory. 4 i więcej? Nie, bo już 4 to masa 48 czyli więcej niż 40.
Wzór sumaryczny węglowodoru: \(\displaystyle{ C_{3}H_{4}}\)
Powiedzmy jednak, że chcemy użyć danych ze spalania.
\(\displaystyle{ 44g \ CO_{2}---- 12g \ C}\)
\(\displaystyle{ 13.6g \ CO_{2} ---- X}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{13.6 \cdot 12}{44} =3.71g}\)
\(\displaystyle{ 18g \ H_{2}O---- 2g \ H}\)
\(\displaystyle{ 3.6g \ H_{2}O ---- Y}\)
\(\displaystyle{ Y= \frac{3.6 \cdot 2}{18} =0.4 \ g}\)
\(\displaystyle{ C:H= \frac{3.71}{12} : \frac{0.4}{1} \approx 0.3:0.4=3:4}\)
2.
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n}+Br_{2} \to C_{n}H_{2n}Br_{2}}\)
Niech masa molowa alkenu będzie \(\displaystyle{ M}\). Wtedy masa molowa bromopochodnej wynosi \(\displaystyle{ M+2 \cdot 79.9=M+159.8}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{M}{M+159.8}= \frac{2.1}{10.1}}\)
\(\displaystyle{ M=42}\)
ponieważ
\(\displaystyle{ M=n \cdot 12 + 2 \cdot n \cdot 1 = 42}\)
to:
\(\displaystyle{ n=3}\)
\(\displaystyle{ C_{3}H_{6}}\)