Ustalić wzór sumaryczny i zaproponowac strukturalny związku zawierającego C, H , O , N, mając następujące dane: gęstośc pary w warunkach normalnych wynosi 4,06g/cm3, ze spalenia 0,325g tego związku otrzymano \(\displaystyle{ 0,314g CO_2}\), \(\displaystyle{ 0,161 g H_2 O}\) i \(\displaystyle{ 40dm^3 azotu}\) (warunki normalne).
Oto jak liczyłem:
\(\displaystyle{ m= 22,4 dm^3 \cdot 4,066 \frac{g}{dm^3}=91,0784g \\ d=4,066 \frac{g}{dm^3}}\)
\(\displaystyle{ C_x H_y O_a N_b + O_2 \rightarrow CO_2 + H_2O + N_2 \\ 325g---------314g--161g-39,97 dm^3 \\}\)
\(\displaystyle{ C+ O_2 \rightarrow CO_2 \\ 12g ----44g \\ m_C ----314g \\ m_C= 85,636363 g}\)
\(\displaystyle{ 2H_2 + O_2 \rightarrow 2H_2O \\ 4g ----36g \\m_H ----161 \\ m_H---17,888888g}\)
\(\displaystyle{ 22,4 dm^3 ---28g \\ 39,97 g---m_N \\ m_N= 49,9625 g}\)
\(\displaystyle{ m_O = 325- 85,636363- 17,888888- 49,9625= 171,51226 g}\)
\(\displaystyle{ n_c : n_h : n_N : n_O = \frac{85,636363}{12}: \frac{17,888888}{1} : \frac{49,9625}{14} : \frac{171,51226}{16}}\)
\(\displaystyle{ n_c : n_h : n_N : n_O= 7,1363635: 17,888888 : 3,56875: 10,719516}\)
Podzieliłam wszystko przez najmniejszą liczbę, czyli 3,56875 i wyszło mniej więcej:
\(\displaystyle{ n_c : n_h : n_N : n_O= 2: 5: 1 : 3}\)
Masa tego to 123 g, a nie jest to żadną wielokrotnością 91.
Co robię źle?
P.S.
KC Sarcia
ustalic wzor sumaryczny..
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ustalic wzor sumaryczny..
Popatrzmy:Aman pisze:
.....
\(\displaystyle{ n_c : n_h : n_N : n_O= 2: 5: 1 : 3}\)
Masa tego to 123 g, a nie jest to żadną wielokrotnością 91.
Co robię źle?
\(\displaystyle{ 2 \cdot 12+5 \cdot 1 + 1 \cdot 14 + 3 \cdot 16 = 91}\)
może tu
BTW W treści zadania powinno być \(\displaystyle{ 40 \ cm^{3} \ N_{2}}\)
-- 29 paź 2012, o 13:49 --
I jeszcze ta proporcja gdzie zajmujesz się azotem. Skąd nagle jakieś 39.97 i to grama (?) jak w zadaniu było \(\displaystyle{ 40 cm^3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 6 wrz 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rypin
- Podziękował: 6 razy
ustalic wzor sumaryczny..
\(\displaystyle{ k= \alpha ^{2} \frac{C}{1- \alpha } / *(1- \alpha )
k(1- \alpha ) = C \alpha ^{2}
k-k \alpha =C \alpha ^{2}
k-k \alpha - C \alpha ^{2}=0}\)
k(1- \alpha ) = C \alpha ^{2}
k-k \alpha =C \alpha ^{2}
k-k \alpha - C \alpha ^{2}=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ustalic wzor sumaryczny..
Hmm, chyba Ci wskoczyło nie tu gdzie chciałeś. Nie napisałeś też o co Ci chodzi ale jakby chodziło o wyznaczenie stopnia dysocjacji to rozwiązujesz to jak zwykłe równanie kwadratowe (wiesz, delta i takie tam...). Z dwóch pierwiastków bierzesz ten dodatni i tyle. Aha, stała dysocjacji to raczej \(\displaystyle{ K}\) anie \(\displaystyle{ k}\).