ciepło rozpuszczania
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
ciepło rozpuszczania
1. Ciepło rozpuszczania \(\displaystyle{ 1}\) mola bezwodnego \(\displaystyle{ Li_{2} SO_{4}}\) wynosi \(\displaystyle{ -26,71 kJ}\), natomiast ciepło rozpuszczania monohydratu \(\displaystyle{ Li_{2}SO_{4} \cdot H_{2}O}\) jest równe \(\displaystyle{ -14,31 kJ}\).
a). obliczyć ciepło hydratacji bezwodnego \(\displaystyle{ Li_{2}SO_{4}}\);
b). obliczyć procentową zawartość soli bezwodnej w częściowo zwietrzałym preparacie monohydratu, jeżeli rozpuszczaniu \(\displaystyle{ 1 kg}\) tego preparatu towarzyszy efekt cieplny równy \(\displaystyle{ -0,146 kJ}\).
Założyć, że preparat jest mieszaniną monohydratu i soli bezwodnej.
a). obliczyć ciepło hydratacji bezwodnego \(\displaystyle{ Li_{2}SO_{4}}\);
b). obliczyć procentową zawartość soli bezwodnej w częściowo zwietrzałym preparacie monohydratu, jeżeli rozpuszczaniu \(\displaystyle{ 1 kg}\) tego preparatu towarzyszy efekt cieplny równy \(\displaystyle{ -0,146 kJ}\).
Założyć, że preparat jest mieszaniną monohydratu i soli bezwodnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 1709
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ciepło rozpuszczania
Jesteś pewna tego efektu cieplnego z pkt. b)? 1 kg to 7.8 moli uwodnionego lub 9.1 mola bezwodnego, więc jakiś ten efekt mizerny jak się weźmie pod uwagę efekty cieplne dla 1 mola z treści zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1709
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ciepło rozpuszczania
A za ten 1kg też się dasz pokroić? Może 1g, cha? -- 30 paź 2012, o 13:41 --a) można z prawa Hessa.
Droga taka: sól uwodniona --- sól bezwodna --- sól rozpuszczona - 14.31 kJ
Natomiast: sól bezwodna --- sól rozpuszczona - 26.71 kJ
To oznacza, że pierwszy etap (oderwanie cząsteczki wody, a więc dehydratacja!!) w tym pierwszym schemacie ma efekt cieplny X taki, że:
\(\displaystyle{ -14.31 \ kJ + X = -26.71 \ kJ}\)
\(\displaystyle{ X=+12.40 \ kJ}\) i to była dehydratacja, a więc hydratacja ma tylko przeciwny znak czyli \(\displaystyle{ -12.4 \ kJ}\).
b) Gdyby jednak chodziło o 1g to mamy:
\(\displaystyle{ a - masa \ soli \ bezwodnej}\)
\(\displaystyle{ b - masa \ soli \ uwodnionej}\)
Mamy układ równań:
\(\displaystyle{ a+b=1 \ g}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{M_{A}} \cdot 26.71 + \frac{b}{M_{B}} \cdot 14.31=0.146}\)
Przyjmując \(\displaystyle{ M_{A}=110}\) oraz \(\displaystyle{ M_{B}=128}\)
dostajemy:
\(\displaystyle{ a=0.26105 \ g}\)
\(\displaystyle{ b=0.73895 \ g}\)
\(\displaystyle{ \% a=26.105 \ \%}\)
\(\displaystyle{ \% b=73.895 \ \%}\)
Droga taka: sól uwodniona --- sól bezwodna --- sól rozpuszczona - 14.31 kJ
Natomiast: sól bezwodna --- sól rozpuszczona - 26.71 kJ
To oznacza, że pierwszy etap (oderwanie cząsteczki wody, a więc dehydratacja!!) w tym pierwszym schemacie ma efekt cieplny X taki, że:
\(\displaystyle{ -14.31 \ kJ + X = -26.71 \ kJ}\)
\(\displaystyle{ X=+12.40 \ kJ}\) i to była dehydratacja, a więc hydratacja ma tylko przeciwny znak czyli \(\displaystyle{ -12.4 \ kJ}\).
b) Gdyby jednak chodziło o 1g to mamy:
\(\displaystyle{ a - masa \ soli \ bezwodnej}\)
\(\displaystyle{ b - masa \ soli \ uwodnionej}\)
Mamy układ równań:
\(\displaystyle{ a+b=1 \ g}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{M_{A}} \cdot 26.71 + \frac{b}{M_{B}} \cdot 14.31=0.146}\)
Przyjmując \(\displaystyle{ M_{A}=110}\) oraz \(\displaystyle{ M_{B}=128}\)
dostajemy:
\(\displaystyle{ a=0.26105 \ g}\)
\(\displaystyle{ b=0.73895 \ g}\)
\(\displaystyle{ \% a=26.105 \ \%}\)
\(\displaystyle{ \% b=73.895 \ \%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
ciepło rozpuszczania
A żebyś wiedział bo mam 1 kg, a sprawdzałam kilka razy czy aby na pewno czyli podpunkt b muszę zmienić dla 1 kg????
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1709
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ciepło rozpuszczania
Wstaw do powyższego układu równań 1000 g (zamiast 1g) to zobaczysz co Ci wyjdzie jak wyznaczysz a i b (pamiętaj, że to masy a więc obie muszą być dodatnie). W zadaniu jest napisane, że jeden mol (czyli tak około 100g) daje od 14 do 26 kJ ciepła. A w punkcie b) 1000 g (czyli ok. 10 razy więcej) nie daje nawet 1kJ. Albo ta masa powinna być 1g, albo ciepło w punkcie b) powinno być w MJ.
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy