Stężenie procentowe roztworu
Stężenie procentowe roztworu
Do \(\displaystyle{ 250cm^3 \ 0,4}\) -molowego roztworu dodano \(\displaystyle{ 250 cm^3}\) wody .oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu
Ostatnio zmieniony 24 paź 2012, o 20:52 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenie procentowe roztworu
Stężenie molowe końcowego roztworu to oczywiście \(\displaystyle{ 0.2M}\) gdyż rozcieńczyłeś dwukrotnie.
Załóżmy, że ta substancja ma masę molową \(\displaystyle{ M_{s}}\) a końcowy roztwór ma gęstość \(\displaystyle{ d}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ 0.2 \ mola ----- 1 \ dm^{3} \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ 0.2 \ mola \cdot M_{s} ------ 1000 \ cm^{3} \cdot d \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{0.2 \ mola \cdot M_{s}}{1000 \ cm^{3} \cdot d} \cdot 100 \%}\)
gdzie gęstość jest podana w \(\displaystyle{ g/cm^{3}}\)
Załóżmy, że ta substancja ma masę molową \(\displaystyle{ M_{s}}\) a końcowy roztwór ma gęstość \(\displaystyle{ d}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ 0.2 \ mola ----- 1 \ dm^{3} \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ 0.2 \ mola \cdot M_{s} ------ 1000 \ cm^{3} \cdot d \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{0.2 \ mola \cdot M_{s}}{1000 \ cm^{3} \cdot d} \cdot 100 \%}\)
gdzie gęstość jest podana w \(\displaystyle{ g/cm^{3}}\)