Oblicz pH buforu fosforanowego zawierającego w \(\displaystyle{ 1\,\mathrm{l}}\) roztworu \(\displaystyle{ 0.01}\) mola \(\displaystyle{ \mathrm{KH_2PO_4}}\) i \(\displaystyle{ 0.001}\) mola \(\displaystyle{ \mathrm{Na_2HPO_4}}\).
Jak wygląda równanie dysocjacji tych związków w wodzie? Zapisałbym tak: \(\displaystyle{ \mathrm{KH_2PO_4\rightarrow K^++2H^++PO_4^{3-}}}\), ale czy tak jest poprawnie? Nie wiem też, jak obliczyć końcowe pH - czy wystarczy znaleźć końcową liczbę jonów \(\displaystyle{ \mathrm{H^+}}\), czy trzeba wziąć pod uwagę możliwość wiązania protonów przez aniony?
pH roztworu buforowego
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH roztworu buforowego
Nie ma co kombinować za bardzo. Reakcja równowagi kwas-zasada:
\(\displaystyle{ H_{2}PO_{4}^{-} \iff H^{+}+HPO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[H^{+}] \cdot [HPO_{4}^{2-}]}{[H_{2}PO_{4}^{-}]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{a} \cdot \frac{[H_{2}PO_{4}^{-}]}{[HPO_{4}^{2-}]}=K_{a} \cdot \frac{0.01}{0.001}=10 \cdot K_{a}}\)
\(\displaystyle{ pH=pK_{a}-1}\)
\(\displaystyle{ pK_{a}}\) weźmiesz z tabel (pamiętaj, że to stała dysocjacji drugiego stopnia).
\(\displaystyle{ H_{2}PO_{4}^{-} \iff H^{+}+HPO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[H^{+}] \cdot [HPO_{4}^{2-}]}{[H_{2}PO_{4}^{-}]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{a} \cdot \frac{[H_{2}PO_{4}^{-}]}{[HPO_{4}^{2-}]}=K_{a} \cdot \frac{0.01}{0.001}=10 \cdot K_{a}}\)
\(\displaystyle{ pH=pK_{a}-1}\)
\(\displaystyle{ pK_{a}}\) weźmiesz z tabel (pamiętaj, że to stała dysocjacji drugiego stopnia).