Proc. skład spalin

Awatar użytkownika
czeskafranka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 5 kwie 2012, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Proc. skład spalin

Post autor: czeskafranka »

Obl. % skłd. spalin pozostałych w wyniku spal. 1kg \(\displaystyle{ CH_{4}}\) w atm tlenu bez nadmiaru tlenu.

\(\displaystyle{ CH_{4}+ 2O_{2} \rightarrow CO_{2}+ 2H_{2}O}\)

\(\displaystyle{ 22,42 m^{3}+2 \cdot 22,42 m^{3}= 22,42 m^{3}+44,84 m^{3}}\)

\(\displaystyle{ V'_{sp}= V_{ CO_{2} }= 22,42m^{3}= 1m^{3}sp / m^{3}pal}\)

\(\displaystyle{ V''_{sp}= V'_{sp}+ V_{ H_{2}O }= 1m^{3}sp / m^{pal}+ 22,42 m^{3}}\)

\(\displaystyle{ V _{ H_{2}O }= \frac{ 44,84m^{3} H_{2}O }{ 22,42m^{3} O_{2} }= 2 \frac{ m^{3} H_{2}O }{ m^{3}pal }}\)

\(\displaystyle{ V''_{sp}= 1m^{3}sp/ m^{3}pal+2 \frac{ m^{3} H_{2}O }{ m^{3}pal } =3}\)

\(\displaystyle{ X_{H2O}=33}\)
\(\displaystyle{ X_{CO2}=6,6}\)

\(\displaystyle{ \frac{n}{Z X_{i} }=100 \%}\)

\(\displaystyle{ X_{i}= \frac{1}{3} \cdot 100 \% =33,3}\)

\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot 100 \% =66,6}\)


i teraz takie pytanie.. skąd mam wiedzieć czy to jest suche czy mokre? (V' czy V'') ? I w ogóle czy mógłby ktoś krok po kroku omówić mi to zadanie? Bardzo mi na tym zalezy. Pierwsze ćwiczenia..
ODPOWIEDZ