Zadanie 1. spalanie paliw kopalnianych ( między innymi gazu ziemnego i węgla kamiennego ) oraz produktów destylacji ropy naftowej ( np. benzyna) powoduje emisje dla atmosfery zwiększonej ilości tlenku węgla ( OC4). Zapisz i uzgodnij równanie reakcji spalania całkowitego .a) węgla pierwiastkowego zawartego w węglu kamiennym
b)głównego składnika gazu ziemnego
c)składnika benzyny -alkenu zawierającego 5 atomów węgla w cząsteczce.
Zadanie 2 . oblicz ile kg kwasu siarkowego 4 powstanie w wyniku spalania 1 tony węgla kamiennego i emisji \(\displaystyle{ SO_2}\) do atmosfery wiedząc , że węgiel kamienny zawiera \(\displaystyle{ 0,8 \%}\) siarki .
wykonaj polecenia :
a) oblicz masę czystej siarki zawartej w węglu kamiennym
b) napisz równanie reakcji spalania siarki o masie obliczonej w punkcie a
c) oblicz masę tlenku siarki 4 , który powstał w reakcji chemicznej w punkcie b
d) napisz równanie reakcji otrzymania kwasu siarkowego 4 ze związku chemicznego o trzymanego w punkcie b
e) oblicz masę kwasu siarkowego 4 który powstał w reakcji chemicznej w punkcie d
Zadanie 3. tabletka leku neutralizującego nadmiar kwasu w żołądku zawiera \(\displaystyle{ 680}\) mg węglanu wapnia i \(\displaystyle{ 80}\) mg magnezu . Oblicz ile łącznie mg \(\displaystyle{ HCL}\) zneutralizuje w żołądku jedna tabletka tego leku
a) napisz równanie reakcji \(\displaystyle{ HCL}\) z każdym z wymienionych składników tabletki
\(\displaystyle{ \ldots + HCL \rightarrow \ldots + H_2O \\ \ldots + HCL \rightarrow \ldots + H_2O}\)
B) na podstawie równań reakcji chemicznych napisanych w punkcie a . Oblicz łączną masę \(\displaystyle{ HCL}\) zneutralizowanego w każdej reakcji . Z sumuj wynik.
Bardzo proszę o pomoc szkołę skończyłam dawno temu a po drugie byłam noga z chemii . Dziękuje za każdą pomoc :):):)
napisz równanie reakcji
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 1 paź 2012, o 15:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnyslask
napisz równanie reakcji
Ostatnio zmieniony 8 paź 2012, o 14:58 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
napisz równanie reakcji
1.
a) \(\displaystyle{ C+O_{2} \to CO_{2}}\)
b) \(\displaystyle{ CH_{4}+2O_{2} \to CO_{2}+2H_{2}O}\)
c) \(\displaystyle{ 2C_{5}H_{10}+15O_{2} \to 10CO_{2}+10H_{2}O}\)
2.
a) \(\displaystyle{ m_{S}=1000 \ kg \cdot 8\%=80 \ kg}\)
b) \(\displaystyle{ S+O_{2} \to SO_{2}}\)
c) Z jednego mola siarki powstaje jeden mol tlenku siarki(IV), a więc:
\(\displaystyle{ 32 \ g \ S \ --------- 64 \ g \ SO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 80 \ kg \ S \ ---------- \ X}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{80kg \cdot 64g}{32g} =160 \ kg}\)
d) \(\displaystyle{ SO_{2}+H_{2}O \to H_{2}SO_{3}}\)
e) Z jednego mola tlenku siarki(IV) powstaje jeden mola kwasu siarkowego(IV), a więc:
\(\displaystyle{ 64 \ g \ SO_{2} \ --------- 82 \ g \ H_{2}SO_{3}}\)
\(\displaystyle{ 160 \ kg \ SO_{2} \ ---------- \ X}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{160kg \cdot 82g}{64g} = 205 \ kg}\)
3.
Rozumiem, że ten drugi składnik (80 mg) to nie magnez, a węglan magnezu...
\(\displaystyle{ CaCO_{3}+2HCl \to CaCl_{2}+H_{2}O+CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ MgCO_{3}+2HCl \to MgCl_{2}+H_{2}O+CO_{2}}\)
Jak widać z powyższych reakcji mol każdego ze składników zobojętni 2 mole HCl, a więc:
\(\displaystyle{ M_{CaCO_{3}} ----- 2 \cdot M_{HCl}}\)
\(\displaystyle{ 100 \ g \ CaCO_{3} ----- 2 \cdot 36.5 \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ 100 \ g \ CaCO_{3} ----- 73 \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ 0.68 \ g \ CaCO_{3} ----- X_{1} \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ X_{1}= \frac{0.68g \cdot 73g}{100g} = 0.4964 \ g}\)
-------------------------------------------------------------------
\(\displaystyle{ M_{MgCO_{3}} ----- 2 \cdot M_{HCl}}\)
\(\displaystyle{ 100 \ g \ MgCO_{3} ----- 2 \cdot 36.5 \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ 84.3 \ g \ MgCO_{3} ----- 73 \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ 0.08 \ g \ MgCO_{3} ----- X_{2} \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ X_{2}= \frac{0.08g \cdot 73g}{84.3g} =0.0693 \ g}\)
---------------------------------------------------------------------
\(\displaystyle{ m_{HCl}=X_{1}+X_{2}=0.4964 \ g+0.0693 \ g \ = \ 0.5657 \ g}\)
a) \(\displaystyle{ C+O_{2} \to CO_{2}}\)
b) \(\displaystyle{ CH_{4}+2O_{2} \to CO_{2}+2H_{2}O}\)
c) \(\displaystyle{ 2C_{5}H_{10}+15O_{2} \to 10CO_{2}+10H_{2}O}\)
2.
a) \(\displaystyle{ m_{S}=1000 \ kg \cdot 8\%=80 \ kg}\)
b) \(\displaystyle{ S+O_{2} \to SO_{2}}\)
c) Z jednego mola siarki powstaje jeden mol tlenku siarki(IV), a więc:
\(\displaystyle{ 32 \ g \ S \ --------- 64 \ g \ SO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 80 \ kg \ S \ ---------- \ X}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{80kg \cdot 64g}{32g} =160 \ kg}\)
d) \(\displaystyle{ SO_{2}+H_{2}O \to H_{2}SO_{3}}\)
e) Z jednego mola tlenku siarki(IV) powstaje jeden mola kwasu siarkowego(IV), a więc:
\(\displaystyle{ 64 \ g \ SO_{2} \ --------- 82 \ g \ H_{2}SO_{3}}\)
\(\displaystyle{ 160 \ kg \ SO_{2} \ ---------- \ X}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{160kg \cdot 82g}{64g} = 205 \ kg}\)
3.
Rozumiem, że ten drugi składnik (80 mg) to nie magnez, a węglan magnezu...
\(\displaystyle{ CaCO_{3}+2HCl \to CaCl_{2}+H_{2}O+CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ MgCO_{3}+2HCl \to MgCl_{2}+H_{2}O+CO_{2}}\)
Jak widać z powyższych reakcji mol każdego ze składników zobojętni 2 mole HCl, a więc:
\(\displaystyle{ M_{CaCO_{3}} ----- 2 \cdot M_{HCl}}\)
\(\displaystyle{ 100 \ g \ CaCO_{3} ----- 2 \cdot 36.5 \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ 100 \ g \ CaCO_{3} ----- 73 \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ 0.68 \ g \ CaCO_{3} ----- X_{1} \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ X_{1}= \frac{0.68g \cdot 73g}{100g} = 0.4964 \ g}\)
-------------------------------------------------------------------
\(\displaystyle{ M_{MgCO_{3}} ----- 2 \cdot M_{HCl}}\)
\(\displaystyle{ 100 \ g \ MgCO_{3} ----- 2 \cdot 36.5 \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ 84.3 \ g \ MgCO_{3} ----- 73 \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ 0.08 \ g \ MgCO_{3} ----- X_{2} \ g \ HCl}\)
\(\displaystyle{ X_{2}= \frac{0.08g \cdot 73g}{84.3g} =0.0693 \ g}\)
---------------------------------------------------------------------
\(\displaystyle{ m_{HCl}=X_{1}+X_{2}=0.4964 \ g+0.0693 \ g \ = \ 0.5657 \ g}\)